Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Till S:t Olavsleden Gotland: Busshpl Hellvi skola – S:t Olofsholm

Vi vill bort från den turiststinna stan, och det flaggas för blötare väder framöver, så vi bestämmer oss för att ta oss an den gotländska S:t Olavsleden från S:t Olofsholm till Visby medan vi inte behöver packa alltför mycket varma kläder. Kanske inte det listigaste beslutet att gå drygt 60 km tvärs över Gotland under en av sommarens varmaste helger, men men… 🙂

Vi packar ryggsäckarna kvällen innan, loggar ut från jobbet kl 15 på fredagen och 15.35 sitter vi på bussen som ska ta oss till Hellvi. Det har varit skriverier i tidningarna om överfulla bussar, men just denna tur är det inte mer än 10 pers i bussen någon gång, väl utspridda.

Efter drygt en timmes färd hoppar vi av vid Hellvi skola, så nära ledens startpunkt vi kan komma med kollektiva transportmedel. Hädanefter är det apostlahästarna som får jobba!

Länsväg 676 söderut. Bara att börja gå.

Vi har en bra bit på asfalt framför oss, och solen gassar på.

Blåeldens totala dominans har avtagit och det är en rejäl blom-mångfald på ängarna och längs vägkanterna.

Vita blommor. Gula blommor. Ceriserosa blommor. Massa blommor.
Vildmorot enligt Google Lens.

Vi möter en ganska strid ström av kalkdammiga bilar, och vi förstår varifrån de kommer när vi passerar avtagsvägen till Smöjen – det nedlagda kalkbrottet med fantastiska badmöjligheter. Efter detta är det lugnt.

Efter fyra kilometer lämnar vi asfaltvägen och går vidare på en skogsväg mot havet.

Tvåfilig stig!

Här gör vi också ett nytt blomfynd!

Purpurknipprot.

Vi kommer till havet och följer sandstranden. Tyvärr kan vi inte gå hela vägen till holmen här då den yviga växtligheten brer ut sig mer och mer så att valet till slut står mellan att vada eller att bana sig in till skogsvägen igen.

Sandstrand! En hel del tång/alger i vattnet, och stenig botten. Inget bad här.

Väl inne på vandringsvänliga stigar igen fortsätter vi söderut, genom barrskog och blandskog.

Husvagn, sämre begagnad.

Vi kommer till S:t Olofsholmes plage och småbåtshamn, där det är några få personer som badar och sitter runt grillplatsen eller på bryggan. Vi rekar runt lite, och bestämmer oss för att tälta här i närheten. Obs att det är förbud mot camping i direkt anslutning till parkeringen.

S:t Olofsholms plage.

Men först tar vi oss upp på S:t Olofsholms naturreservat för vi vet det finns bord och bänkar här där vi kan äta kvällsmat.

På väg upp. Massvis med tvåmeters kungsljus.

Maten avnjuts med utsikt över Slite, Ytterholmen och havet däremellan. Vi är helt ensamma här på toppen, inte en människa inom synhåll denna fantastiska kväll. Civilisationen gör sig dock påmind ändå, ljudet av fartygens dieselmotorer och annan industriell verksamhet färdas bra över vatten och ligger som en ljudmatta i bakgrunden.

Indisk gryta med ris, curry, bönor, lök, vitkål, ananas och russin. Mums!

S:t Olavsleden startar vid kapellet här, så vi kommer att gå upp hit igen i morgon bitti.

Tistlar av något slag. I bakgrunden S:t Olofs kapell.

Efter maten går vi ner till plagen, som nu är folktom, och slår upp tältet på ett listigt ställe där vi har skugga från både kvälls- och morgonsol.

Tält på plats.

En och annan kvällsbadare dyker upp, och några som hivar i sin eka och kör den till småbåtshamnen. En segelbåt är förtöjd längst ut och besättningen sitter på bryggan. Det är skönt att ha lämnat folkmassorna och trängseln i Visby för stillheten och lugnet här. Vi sitter på stranden och bara njuter av tillvaron.

Zick-zack-moln!
Footie 🙂
Ytterligare en kvällsbadare. Utsikt mot Smöjen och dess vindmöllor.

Vi går och lägger oss vid tio-tiden. Jag har svårt att somna, och snurrar sen rundor mest hela natten, men jag får ändå ihop fem-sex timmar sömn innan solens värme och ljus talar om att det är dags att gå upp igen!

/Anna, 17 juli 2020


Om vår tur

6,5 km vandring från buss-hpl Hellvi skola till S:t Olofsholm, där pilgrimsleden S:t Olavsleden Gotland börjar. Asfalt, skogsväg & strand. Bad, fikabord, grillplats & sommartoalett vid slutet av turen. Obs! Camping förbjuden vid parkeringen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén