Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vad är en vardagstur?

Det är i Stavanger jag stöter på begreppet för första gången.

Hverdagstur.

Varjedagstur.

Vardagstur.

En promenad – en tur – du kan ta varje dag, till vardags. En markerad promenadslinga som går genom både natur och kultur i närområdet.

Hverdagstur nr 27 och nr 41.

Stavanger har 52 hverdagsturer utspridda i kommunen, 3-12 km långa. Turkartor finns på nätet, och ute i verkligheten är turerna uppmärkta med klisterlappar på lämpliga platser, med röda T och turens namn.

Vill man ha sällskap kan man följa med på den ledarledda tur som hålls varje onsdag kl 10, med en kunnig turledare som berättar om parker, byggnader, händelser och annat spännande längs den aktuella turen.

Hverdagstur nr 34 och nr 42.

Givetvis kan man gå turerna när man vill, ansluta var man vill, gå en hel eller en halv eller blanda dem hejvilt. Huvudsaken är att man kommer ut!

Som STF säger:

”Ut en tur hver dag er lurt. Alene eller med få. Godt for kropp og sjel – og kanskje for husfreden?”

Hverdagstur nr 12 och nr 50.

Våra vardagsturer har samma grundtanke – en promenad varje dag är gott för kropp och själ, och det är få dagar då man inte har tid eller möjlighet att ta sig en vardagstur.

Det är inga prestationskrav på en vardagstur – det halvåret jag var sjukskriven för diskbråck var jag fullt nöjd med en tur på några hundra meter runt kvarteret.

Vill du gå försjunken i egna tankar och låta benen gå av sig själv på  din invanda favoritpromenad så gör du det.

Vill du spana in omgivningen och kanske ta en ny avtagsväg eller ta dig till ett helt nytt område än där du brukar promenera så gör du det.

Vill du gå hela turen i ett svep eller vill du sätta dig på en lämpligt placerad bänk och vila eller titta på utsikten eller vill du stanna till för fika på ett café eller dricka ditt medhavda kaffe sittande på en sten i skogen?

Valet är ditt – det är din tur.

God tur! 🙂

/Anna, 15 juni 2020


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén