Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vitärtskällan

Vi har ätit en god lunch på Bläse Kalkbrottsmuseum – rejäla smörrebröd av olika slag – och är så sakteliga på väg tillbaka mot Visby då vi stannar till vid Vitärtskällans naturreservat, vars kraftiga källflöde skapar en bäck som ringlar sig ner över sluttningen, där det växer många olika blommor och örter. Det porlar för fullt och visar inga tecken på uttorkning trots det riktigt varma vädret.

Brudsporre.
Bäcken porlar friskt fram, med kallt, klart vatten. Flera bäckfåror leder ut över reservatets mark.

Det finns en antydan till stig längs bäckfårorna, men som vanligt upphör den då och då och vi får skutta fram över tuvorna på egen hand.

Kärrknipprot.
Ängsull. Tror jag.

Det växer också flera sorters mynta i bäckarna, framför allt härligt mintchokladdoftande chokladmynta men även vanlig vattenmynta. Det doftar så gott!

Chokladmynta.
Vattenmynta.

Vi lyckas ta oss ner till den egentliga sankmarken i reservatets sydvästra del, sisådär 300 meter, men där ger vi upp och tar oss tillbaka genom de blöta gräsmarkerna – det är helt enkelt alldeles för varmt för bushvandring idag!

Ett ganska mysigt litet naturreservat, men man bör nog vara utrustad med stövlar om man ska vandra omkring här någon längre sträcka. Och det vore kul om det funnits något ställe att enkelt fylla sin vattenflaska på!

/Anna, 4 juli 2021


Om vår tur

Besöksmål. Fikabord vid parkeringen. Massor av mynta växer i källflödena.

Använd ”Dela”-knappen om du vill ladda ner gpx-filen för denna vardagstur.
Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén