Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Blå Lagunen

Vi har övernattat i området och på förmiddagen tar vi en tur med siktet inställt på bad i Blå lagunen i Bästeträsks naturreservat. Vid gårkvällens tur såg vi en skogsväg som vek av från grusvägen i ungefär rätt riktning, så vi traskar dit och hoppas på det bästa.

Röd skogslilja (orkidé).
Tulkört.

Vi har tur, efter en första oroväckande sväng åt väster – bort från Blå Lagunen – stöter vi på en stig som går österut och vi slår in på den. Efter knappt en halv kilometers vandring på stigen kommer vi fram till nordvästra hörnet av Blå lagunen och vi följer kanten fram till parkeringsplatsen, som redan är full med husbilar på ställplatserna och halvfull med bilar på parkeringen. Här finns också och en av de lättillgängligare badplatserna där man enkelt kan gå i vattnet.

Aj, har glömt mina badskor och gruset på bottnen är kantigt och hårt. Men det är skönt med ett uppfriskande bad i sommarhettan!

Det är inte så folktomt som det ser ut på bilderna, det är som sagt många bilar här redan, men det är ett stort brott och det är inte svårt att hitta platser med tillräckligt avstånd till andra. Men man måste så klart vara försiktig, det finns en hel del stenblock under ytan och det är inte tillräckligt djupt att dyka eller hoppa överallt. Efter tork och klädbyte fortsätter vi vår tur runt kalkbrottet.

I brottets östra ände finns en livboj.

Parkeringen vid brottet blir snabbt full, och det är många parkeringsvakter som håller koll på att inga bilar tar sig in och blockerar för räddningstjänsten, utan snällt väntar på sin tur då någon kör härifrån. Många cyklar hit, och det är flera som tältar längs sydsidan.

Tistlar på gång.

Vi följer samma stig tillbaka från brottets nordvästra hörn till skogsvägen, som vi sen följer västerut med en mjuk, kringgående manöver mot norr för att så småningom komma tillbaka dit vi startade. Klockan är inte elva än och det är fortfarande skönt skuggigt i skogen.

Purpurknipprot (orkidé).
Massor av smultron sprider sin söta, solvarma doft och vi stannar ofta och mumsar.
Blombaggar. Parning eller mordförsök? Eller var den ena bara i vägen och den andra var tvungen att klättra över?
Tistel på gång, fast en ljusrosa variant jag aldrig sett förut. Kanske blir mörkrosa då den slår ut helt?

Vi når fram till den ”knappt farbara” grusvägen längs stenkusten och fortsätter glatt över den då vi tänker att vi ska gå längs kusten den sista biten tillbaka.

Men tji fick vi! En liten vik gäckar våra planer, och vi får ta oss tillbaka till vägen.
Cikorian har äntligen börjat komma och lysa upp de kalkstensdammiga vägkanterna med sina vackra ljuslila blommor!

Vi är nu tillbaka där vi ställde bilen, borta från trängseln vid Blå lagunen. Vi försöker borsta bort kalkdammet så gott det går (sådär) innan vi hoppar in i bilen för att ta oss vidare mot nya äventyr (=lunch!).

/Anna, 4 juli 2021


Om vår tur

Längd 6,5 km. Stigar, skogsvägar, kalksten & -grus runt lagunen. Badplats & sommartoalett.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén