Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Etelhem Hageby

Det stora regnvädret som enligt prognosen ska dra förbi öster om ön drar istället över ön, men det klarnar upp vid halv två så då ger vi oss ut på vår vardagstur, som idag går till Hageby vandringsled i Etelhem – en fin 3 km slinga med storslagen utsikt från Bendesborgs fornborg, flera picknickbord, eldplats & badbrygga.

Mot bilen och stigstarten.

Vid parkeringen finns en informationsskylt samt en brevlåda med folder om turen och en gästbok. Vi väljer att gå mot fornborgen först.

Vänster till Bendesborg, höger till Hageby träsk.

Vi passerar ett vattendrag på vägen där det finns musslor på botten. Nog första gången jag sett sådana i ett sötvattendrag. Oklart vad det är för sort dock, det finns några stycken olika arter som förekommer på Gotland.

Mussla! Ex-mussla i detta fall, men det finns även slutna (som inte var lika bra placerade för ett foto).

Strax efter kommer vi fram till foten av fornborgens klint. Vi väljer den snabba vägen – rakt upp längs den branta sluttningen.

Bra (bättre) tillgänglighet med flera vägar upp.

Fornborgen är stor med rejält branta klinter och fin utsikt över omgivningarna. Vi följer den markerade stigen runt fornborgens ytterkanter.

Fikaplats med fin utsikt.

När vi lämnar borgen och går ner för klinten är det mestadels barrskog igen, i varierande skick.

Gran som knäckts.

Det är emellanåt mycket högt gräs längs stigen, som fortfarande är blött efter förmiddagens regn – idag var det ganska skönt med långa brallor. Så småningom svänger vi in på ett öppnare hällmarksområde.

Ljung och humla.

I en glänta dyker en fikaplats upp! Och har någon gjort sig besväret att sätta ut bänkar och bord mitt i skogen ska det ju användas… 🙂

Fikaplats!

Det är så oerhört lugnt och rogivande här, skönt för själen att bara sitta och finnas till. När vi väl går vidare är det inte långt kvar till Hageby träsk.

Fikaplats igen!
Grillplats.
Badplats.

Sjön ska enligt uppgift vara över 6 meter djup, och vi tippar att det djupet uppnås ganska snabbt här nedanför klinten – vattnet är klart och vi ser hur brant bottnen är. Stigen går vidare längs den lilla ån vi korsade uppströms, och även här ser vi musslor – både öppna och slutna – på botten. Nästa stopp är resterna av den gamla kvarndammen, sen är det tillbaka till parkeringen.

Vi lägger tillbaka foldern i brevlådan, swishar en peng till hembygdsföreningen som tack för lånet av foldern, och skriver våra namn i gästboken. En trevlig tur i fina och omväxlande miljöer.

/Anna, 5 september 2020


Om vår tur

3 km längs en markerad slinga upp på Bendesborgs fornborg och längs Hageby träsk. Utsikt, picknickbord, badplats, grillplats.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén