Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hälsans stig Visby

SMHI har varnat för mycket stora regnmängder över Gotland idag och det stämmer – det vräker ner regn under flera timmar så vi håller oss inne till långt in på eftermiddagen. Men, efter regn kommer solsken så vid halv tre-tiden ger vi oss äntligen ut på vår vardagstur. Idag tar vi oss runt Hälsans stig i Visby, som går längs strandpromenaden till Snäck och därefter följer Kärleksstigen tillbaka.

Här börjar vi!
Nedanför lasarettet finns en stor skylt där man kan se hela sträckningen.

Med 1 kilometers mellanrum finns det markörer så man vet när man tagit sig ytterligare 1000 meter.

1 km från förra km-skylten. 1 km till nästa.

Skyltningen är dock lite förvånande ibland – här har man valt att sätta klisterlapparna på den sida av lyktstolpen som vetter bort från stigen. Det är ju i och för sig inte så svårt att följa strandpromenaden även utan skyltar, så vi irrar inte bort oss.

Skyltning som visar att stigen går på andra sidan stolpen?
1 km till avverkad!

Vid Gustavsvik är skyltningen ännu mer förvirrande – när man kommer söderifrån som vi gör ser det ut som att vi ska svänga höger här, in mot stugbyn. Men vi vet hur stigen går så vi ignorerar pilen och fortsätter norrut.

Nej, vi ska inte svänga höger här. Fortsätt rakt fram!

Ye olde war wound aka mitt gamla diskbråck har börjat spöka igen så jag kräver bänkpauser då och då när det dyker upp en lämpligt placerad bänk. Som här, strax innan Flundreviken.

Bänkpaus!

Vid Flundreviken finns det ännu en kartskylt så man kan hålla reda på var stigen går och vid Snäck är det dags att avvika från strandpromenaden och ge oss in i skogen.

Nu är det dags att svänga höger!

Trots att det spöregnat halva dagen är det förvånansvärt o-lerigt i skogen, inga större pölar och inga problem att ta sig fram. Det finns gott om stigmarkörer och vi börjar förstå att en del skyltar ska nog mest tolkas som en bekräftelse att man är på stigen och inte nödvändigtvis så att man ska gå åt det håll pilen pekar…

Omtänksamt att visa var skylten är 🙂 Här ska vi hålla höger.
Stigbekräftelse utanför Åhsbergska hagen.

Vi lämnar stigen och elljuspåret i skogen för att gå vidare genom Gustavsviks stugby (otvetydigt skyltat! :))

Håll vänster.

Vi tackar bestämt nej till ett erbjudande om att spela kubb med några ynglingar på gräsmattan och går vidare mot parkeringen, där vi svänger höger.

Hitåt!
Ditåt!

Efter parkeringen svänger vi vänster in genom en skogsdunge för att sedan korsa Gustavsviksvägen och ta oss in mot Kärleksstigen.

För säkerhets skull finns det även en skylt mitt ute i spenaten 🙂
Skyltningen där stigen går in vid Bergbetningens naturreservat har sett bättre dagar.

Härifrån finns det en skylt vid så gott som varje vägskäl, stigen går raka spåret söderut i skogen nedanför klinten ända fram till S:t Görans och är enkel att följa.

Fortsätt rakt fram här.
Håll höger in på Kärleksstigen och in i Galgbergets naturreservat.
Bänk som stöd för skyltstolpen.

Vid parkeringen håller vi vänster och fortsätter söderut nedanför klinten.

Följ stigen åt vänster.
Extra skylt på trädet, följ stigen.
Skyltstolpe med skylt endast på ena sidan.
Sväng höger ner mot lasarettet.

Gång- och cykelvägen man ska svänga in på låg tidigare rakt vänster om skylten och det fanns ingen tvekan om vart man skulle ta vägen. Den flyttades några meter neråt i backen för några år sedan men det är ändå rätt uppenbart vart man ska gå. Oavsett, den här trevägskorsningen kan vara lite otäck att passera, så se upp och ta det försiktigt!

Nästa skylt finns på bron mot Göransporten.
Göransporten. Sväng höger och följ stigen i Nordergravar.
Tillbaka där vi började!

Stigen är lätt att följa, trots en del pilar som kan feltolkas men är det första gången man går den här kan det vara bra att kika lite på kartan i förväg för att orientera sig. För vår del var det ännu en fin vardagstur. Regnet höll sig undan och solen värmde på skönt, och nu är det dags för kaffe!

/Anna, 29 augusti 2020


Om vår tur

8 km vandring längs markerad asfaltväg & skogsstig. Flera bänkar & grillplatser längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén