Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Svarthäll – Sigges kurru

Strålande sol, 10 grader varmt och svaga västliga vindar – perfekt vardagstursväder! Vi känner för lite vandring i kuperat område så vi kör ut till Ire för en tur längs Klintkustleden, där vi inte varit sedan vår flerdagstur från Kappelshamn i somras. Vi parkerar vid Svarthäll och börjar gå norrut.

Inga bilar göre sig besvär här.

Vi går längs kusten nedanför klintkanterna med deras massiva överhäng, och hoppas att de inte kommer att rasa ner denna dag. Efter drygt en halv kilometer går det brant uppåt – tur det finns hjälpmedel!

Tjockt rep hjälper vandraren.

Därefter är det såpass brant att rep inte räcker utan det behövs en trappa.

Uppe!
På väg upp.

Vi fortsätter den slingrande stigen längs klinten och går sedan neråt mot Sigsarvestrand och lyssnar fascinerat på hur ljudet av vågorna ekar från de urgröpta klinterna.

Rasad klint vid stigen.
Norr om Sigsarve går det uppåt igen.

Stigen går ganska plant en kilometer framöver, en snabb detour ner till stranden och upp igen och sen en knapp kilometer till innan det går neråt mot Häftings fiskeläge.

Liten paus vid Häftings.

Efter Häftings märker vi att det faktiskt är ganska mycket vatten i markerna – det forsar fram ur backen och översvämmar vägen på ett ställe. Strax därefter passerar vi den bäck som var helt uttorkad i somras – nu porlar det glatt och det hade definitivt inte varit något problem att fylla på vattenreningsflaskorna här.

Forsar ut på andra sidan.
Även här lyser det lila bland fjolårsriset.

Efter Häftings fiskeläge kommer Häftingsklint, med ännu en fantastisk utsiktsplats och ruiner från en fornborg (= de övervuxna resterna av en gammal stenmur).

Den gamle och havet?

Efter Häftingsklint går det plant norrut med ett par nedstigningar i skogen på 10-15 meter, och efter ungefär 6,5 kilometers vandring totalt är vi framme vid Sigges kurru.

Sigges kurru! Med grillplats och fikabord.

Fikaplatsen är i skuggan så vi väljer att ta oss ner för strandvallen till havet för vår fika.

Bord tillverkas av drivved.

Efter fikan går vi tillbaka samma väg som vi kom.

Uppåt! Även här blött med porlande vatten.
Stig.

I somras när vi gick här var det översållat av blåeld – fortfarande står det massor av silvergrå vissna blomstänglar kvar.

Blomstänglar i motljus.

Inte bara solen utan också månen har varit vår följeslagare hela dagen.

Månen över bergen – ser ut som ett knappnålshuvud på bild men upplevs mycket större i verkligheten.
Typ så här!

Ganska snart är vi tillbaka vid prinsesstrappen och vår sista nedstigning på denna tur.

Neråt!

Nere på stranden igen ser vi de spruckna, rasade klintkanterna i ett annat ljus. Och klipporna här har verkligen en ljust gul färg, inte som de vanliga gråvita klinterna.

De (gul)vita klipporna i Ire.
Sol över Ireviken.

Vi är tillbaka vid bilen efter ungefär 3,5 timmars vandring i vårsolen och vi har fått ihop hela 220 höjdmeter upp på vår tur, huvudsakligen från de 10 brantare uppstigningarna med mestadels platt däremellan. Inte så illa för att vara Gotland!

/Anna, 23 mars 2021


Om vår tur

13 km vandring (6,5 km enkel väg) fram & tillbaka längs stig & klapperstensstrand. Fikabord & grillplatser på flera ställen längs vägen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén