Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Fårö fyr, Norsta auren & Skalahauar

Efter en fin frukost i solen packar vi ihop minicampern och kör till Fårö fyr, där vi ger oss ut på en tur längs kusten. Den första sträckan då vi rundar udden är klappersten, men strax ser vi Norsta Aurens långa sandstrand framför oss.

Skog och klapperstensstrand.
Ut på tur aldrig sur! 🙂

Vi ger oss ut på sandstranden, det är ganska enkelt att gå på de fuktiga, hårdare områdena men man känner att vaderna får jobba ordentligt.

Tillbakablick. Fotspår i orörd sand.

Överallt ser vi spår av vindens och vattnets påverkan och strandens förgänglighet – strandlinjen här måste förändras dag från dag beroende på väder.

Sanddynsmönster skapade av vinden.
Småsten utspridda över sanden.
Sandrevel med insjö och måsar som lyfter.

Någonstans i all denna oändlighet tar vi oss tid att sätta oss i klitterna, plocka fram kaffet för en fikapaus medan vi tittar ut över den obrutna horisonten och filosoferar.

Sandstranden är uppemot fyra km lång, men den tar så småningom slut vid Skärsändan och vi följer den grusväg som dyker upp runt udden och vidare söderut

Skärsände. Uttalas med hårt k-Ljud har jag fått lära mig. (Tänk ”skar”, inte ”skära”.)

Vi kommer så småningom ut på asfaltvägen och följer den söderut ett par hundra meter.

Eh, okej…Vilken tur att vi inte ville campa just här i vägkröken bland allt ris!

Vi konsulterar kartan en extra gång för att inte traska in för nära någons tomt och hittar en passande väg (som förvisso går genom en gård, men det verkar vara ok).

Här svänger vi in.!

Då vi passerat gården kommer vi in ett stort skogsområde med massor av skogsvägar och stigar kors och tvärs. Det måste vara ett område med gamla sanddyner och vägen böljar fint fram genom landskapet. Solen skiner, fåglarna kvittrar och lugnt och stillheten sprider sig i kroppen medan vi vandrar genom skogen.

Mer skog, nu även med torra ormbunkar.

Vi passerar asfaltvägen mot Fårö fyr och går in i skogen på andra sidan. Här är det något öppnare och vissa av de övervuxna sanddynerna är enorma! Nåja, kanske inte enorma (kartan visar höjdkurvor på 10-20-30 meter) men de upplevs som väldigt höga i alla fall :).

Se den enorma (övervuxna) sanddynen i bakgrunden.

Stigen leder oss till södra änden av Skalahauar naturreservat, och här tar vi ännu en paus i solskenet på Skalasand nedanför.

Skalasand, södra änden.
Skalasand, norra änden.

Efter Skalasand följer vi skogsstigen längs havet en bit.

Skogsstig.

Sen går vi ut på hällarna för den sista biten runt udden tillbaka till Fårö fyr.

Fårö fyr. bemannad till 1977.

Vi avslutar med att sätta oss på någon form av trädäck utanför fyrvaktartomten och äta en spartansk lunch i solskenet. Sedan är det dags att lämna Fårö och vi kör ner mot Broa.

Kajsa-Stina för oss tillbaka till Gotland.

Vi får stanna lite längre än vi tänkt oss för när vi kör ner till färjeläget ser vi hur Kajsa-Stina precis lagt ut och tuffar mot Fårösund. Jaja, vi är inte stressade så vi väntar tålmodigt på att hon ska komma tillbaka.

Anna, 13 april 2021


Om vår tur

12 km vandring längs sandstrand, skogsvägar & stigar. Bad- och grillplatser på flera ställen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

3 Kommentarer

 1. Leif Dahlberg 5 september 2021

  Ser ut att vara en trevlig tur som vi kommer att gå. Hur får man tag på GPS-datan för att följa just er väg.

  • Anna 5 september 2021 — Inläggsförfattare

   Ja, det var verkligen en härlig promenad – hoppas ni får en fin tur!

   Det var tydligen inte lika lätt att ladda ner gps-datan från umap som det var att ladda upp den märker jag – jag får kolla och återkomma!

   /Anna

  • Anna 10 september 2021 — Inläggsförfattare

   Har inte hittat en enkel lösning för att dela gps-filer än tyvärr, det krävs ofta någon inloggning eller konto. Får leta vidare.

   Just den här turen gick på befintliga stigar och vägar (utom längs Norsta Auren, men den är ju enkel att följa ändå) så kanske ni kan använda kartans funktion för att centrera till din plats om det blir några tveksamheter om vilken väg vi valde? Ett tips då är att först zooma in till önskad zoom-nivå innan man slår på den funktionen.

   Hoppas ni får en fin tur!

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén