Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Lindeberget

Nationaldagen är ännu ung och vi stannar till vid Lindebergets naturreservat på vår färd hem från rundturen i Ronehamn. Vår tur utgår från Linde gamla skolhus bredvid kyrkan där det finns parkering och fikabord. Och trappor…

Trappor leder upp på Lindeberget. Det är ju ett berg, trots allt… 🙂

Uppe på berget svänger vi höger och följer stigen längs klintkanten. Här uppe finns en fin stor grillplats och fikabord med en härlig utsikt. Vi kan se åtminstone fyra kyrktorn härifrån, Linde precis bredvid, och sen kanske det är Lojsta, Etelhem, Garde, Lye, Stånga, Burs, Rone, Hemse, Alva eller Fardhem som alla ligger 5-10 km från Lindeberget. Det finns några kyrkor på Gotland att välja på…

Ingen tvekan om att detta är Linde kyrka!

Vi är ju nyätna och fortfarande mätta efter lunchen så vi stannar inte för fikapaus utan går vidare runt berget. Det är lite småkuperat även uppe på klinten på vår väg mot den första av två fornborgar här på Lindeberget.

Skärmdump från Fornsök som visar båda fornborgarnas läge.
Uppåt uppåt igen.

Det är inte så mycket synligt kvar av fornborgarna, och till och med informationsskylten här vid denna har packat ihop och informerar inte längre.

Men det finns en skylt som visar vart den andra fornborgen är!

Vi traskar vidare över hällarna, där det finns flera hål i marken, så det gäller att se upp! Eller ner…

Röda pinnar markerar leden, den här nedstucken i ett hålen.

Den andra fornborgen ser ut ungefär som den förra, dvs mest övervuxna vallar. Men det spelar ingen roll, det är ändå fascinerande att gå omkring och försöka föreställa sig hur man levde här på järnåldern och vikingatiden, då myrarna inte var utdikade och det fanns många och långa vattenvägar tvärs över Gotland.

Flockfibbla (?).
Akleja, även kallad akvileja. Här en rosa variant.

Det är soligt och somrigt och den där härliga doften av varm skog omger oss då vi går vidare på en stig längs nordvästra del, och när vi ser en stig åt höger tar vi den och kommer ut på en grusväg parallellt med naturreservatets gräns.

Som att gå i en lövad tunnel.

Grusvägen leder fram till asfaltvägen mot Linde kyrka, men det finns också en skogsväg upp på berget igen som vi slår in på. Den leder bara fram till Linde skjutbana, så vi får vända igen. Vi passerar strax ytterligare en väg som leder upp på berget, försedd med en skylt ”Fornborgar” men vi känner att vi sett tillräckligt av fornborgarna så vi går längs asfaltvägen tillbaka till skolhuset och vår bil.

Framme vid trappan igen, där svenska flaggan vajar på stången – det är ju nationaldagen!

En fin liten tur, och nästa gång får vi nog ta en tur in i Linde kyrka från 1200-talet också!

/Anna, 6 juni 2021


Om vår tur

3,5 km vandring längs stigar och asfaltsväg. Fornborgar. Grillplats, fikabord. Fin utsikt.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén