Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Lausbackars kulturstig

Det kommer att bli ännu en dag med temperaturer över 25 grader och vi funderar på vad vi ska hitta på efter morgonens härliga dopp vid Mullvalds strandskogar. Vi ska ändå ner en sväng mot När och hälsa på en vän, och på vägen dit stannar vi vid Lausbackar i Lau och går den fina kulturstigen där.

Första delen av stigen går längs en grusväg kantad av tvåbandstun (gärdsgårdar) bevuxna med slingrande stenrosor. Eller om det är nyponrosor?

Det finns en karta och fina beskrivning av de olika kulturlämningarna på webbsidan, och vi lär oss en hel del!

Vi går genom lammhagarna och kommer ut på norra änden av Lausbackar, där det finns rester av en fornborg från järnåldern. Idag är fornborgen så gott som osynlig och helt övervuxen.

Det finns även en stolpkvarn från 1899 – Botvide väderkvarn.

Under vikingatiden gick Lausvikens vatten ända fram till klinten och på Vardbjärgsklippan fanns det en vårdkaseplats som var i bruk så sent som på 1700-talet. Lite kuriosa: en skylt på platsen berättar att Gotland Whiskys 4th Shareholders Edition är döpt efter denna plats.

Vårdkasen på Vardbjärg. Havet syns till vänster bakom den.
Östkustledens nya sträckning går parallellt med kulturstigen här och de vita stigmarkörerna har fått sällskap av orange.
Stenros (eller nyponros!) och utsikt över Lausviken.

Stigen går vidare längs klintkanten men den lämnar det öppna, betade landskapet och går in i skogen och den sköna skuggan.

Efter en knapp halv kilometer kommer vi fram till en trappa som leder nedför klinten till en damm med vackra näckrosor och ett källhus där man kan dricka det goda vattnet från Lau Käldu.

Näckrosdammen. Käldhuset i bakgrunden.
Så vackra näckrosor.
Trots den långa hettan rinner det ännu från källans utlopp. Vattnet är kallt och gott, och svalkar både inuti och utanpå 🙂

Här vid Lau Käldu finns också en fikaplats i skuggan av ett träd, och en i solen uppe på klinten.

Dansbana och festplats, strax ovanför trappan.

När vi svalkat oss går vi tillbaka uppför trappan och fortsätter genom skogen tillbaka till parkeringsplatsen där vi har bilen.

Bil i skuggan.

Lausbackars kulturstig var en trevlig start på dagens äventyr! Tyvärr glömmer vi att swisha en peng till hembygdsföreningen, så vi får bidra nästa gång vi är här.

/Anna, 20 juni 2021


Om vår tur

3 km. Stigar, grus- & skogsvägar genom öppen hagmark och skogar. Bänkar & fikabord. Vattentag vid Lau Käldu. Del av Östkustleden.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén