Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sandhamn – Djupvik

Nästa stopp på vår roadtrip är i Sandhamn, där vi parkerar i skuggan ovanför strandens norra del och tar trappan ner och går sen söderut.

Fin trappa leder ner till stranden.
Var nog längesedan det serverades glass i den här kiosken 🙁

Det är tyvärr mycket släke och grumligt vatten, så det blir inget bad idag utan vi strosar sakta längs stranden. Efter ungefär en kilometers promenad lämnar vi sandstranden och kommer upp på den skogsbevuxna klinten.

Skönt att gå i skuggan med fin utsikt över lilla Karlsö.

Efter ytterligare knapp kilometer kommer vi fram till Djupviks fiskeläge, där det är ganska mycket folk och en hel del som badar då det är ganska släke-fritt i den lilla hamnen. Men vi börjar bli hungriga så går istället upp till Djupvik Hotel för att se om de har ett ledigt bord och middag åt oss, så slipper vi laga mat själva ikväll.

Det är såklart fullbokat 🙁 men vi kan i alla fall sitta på den skuggade uteserveringen och ta ett glas innan vi återvänder till Sandhamn.

Barhäng.
Enhance. Enhance. Enhance!
Alkoholfri champagne.

När vi druckit upp går vi över vägen och kikar på den fina skeppssättningen där innan vi vänder ner mot stranden och tillbaka norrut.

Väl bevarad skeppssättning.
Här längs kusten har man på många ställen monterat fina sittbänkar längs de gamla militära värnen.
Kustens erosion blir så påtaglig på dessa ställen, där trädens rötter hänger fritt i luften och slänten helt spolats bort.
Vandrare bland de utblommade åkertistlarna. Lilla Karlsö i bakgrunden.

Vi når så småningom parkeringen vid Sandhamn igen, funderar kort på om vi ska göra mat där på stranden, men bestämmer oss för att köra lite längre söderut för att se om vi hittar ett lugnare ställe. Och det gör vi! En av parkeringarna i Eksta naturreservat är tom, så där stannar vi till för kvällsmat och kvällschill. Trevligt!

Kvällsmat med fin utsikt 🙂

Det är väldigt fint här längs Ekstakusten men också ganska mycket folk, och vägen i sig själv är ganska tråkig att gå på – en smal asfalterad väg man får dela med bilar och cyklister, så om man inte ska bada föredrar jag att besöka detta område höst eller vår.

/Anna, 20 juli 2021


Om vår tur

Längd 4,5 km. Strand, stig, grusväg. Fikabord, bänkar, badplatser. Sommartoaletter finns vid fiskeläget i söder (betal) och vid campingen i norr (gratis gästtoalett).

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén