Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Stenbro sten

Vi cruisar runt på den gotländska landsbygden i Eksta då vi ser en Kringla-skylt i Silte, så vi stannar givetvis och undersöker vad det är.

Finns en parkering men skylten är ganska dold 🙂
Finns också fikabord, och en bildsten!! Går att skönja ristningarna på bildstenen, skepp och mast och kvinnor och hästar.

Vi blir inte riktigt kloka på vad informationsskylten försöker berätta för oss, men lyckas klura ut detta:

  1. Ett stenblock på 3,5 ton, som visade sig vara en bildsten, hittades vid schaktning för kabeldragning i slutet av 90-talet vid Snoderån.
  2. Norr om denna plats finns en gammal bro över Snoderån. 1885 upptäcktes att en av stenarna i norra brofästen var en bildsten. Denna bildsten finns nu rest strax norr om ån – alltså inte här på denna plats.
  3. Båda dessa bildstenar tros vara från 700-1000-talet.
  4. Vår tolkning: Den bildsten som är rest här på denna plats borde alltså vara den som hittades 1998, och den som återfanns i brofästet står kvar där någonstans.
Bildsten (R) norr om biflödet utmärkt på Lantmäteriets karta.

Vi känner för att sträcka på benen också, och det verkar ju finnas en möjlig rundslinga om man går västerut mot masten, följer Snoderån nordost förbi dämningen eller vad det är, och sedan cirklar tillbaka längs den utmärkta grusvägen. Då kanske vi kan se den andra bildstenen också!

Vi beger oss iväg längs åkervägen.
Blåeld som fått växa hela sommaren.
Gläntan för masten är också uppställningsplats för diverse, inkl ett jordbruksredskap skyddat av korrugerad plåt.

Tyvärr tar den fina åkervägen slut här, där den övergår i skogsväg tar också högt gräs och snår vid, och vi är inte helt sugna på att ta oss fram här, barbenta som vi är. Får bli en annan gång, men långa brallor.

Nej.

Så vi får helt enkelt vända och gå tillbaka till parkeringen, och cruisa vidare på vår road trip. Men det var kul att se en bildsten ute i det fria – såvitt jag vet finns de flesta på Gotlands Museum, och en nytillverkad på norr söder om Träskmyr.

/Anna, 21 juli 2021


Om vår tur

Bildsten. Parkering, info-skylt och fikabord finns.

Använd ”Dela”-knappen om du vill ladda ner gpx-filen för denna vardagstur.
Vardagstur Gotland – länk till hela kartan.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén