Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kvarnåkershamn

Vi börjar bli kaffesugna och ser skyltningen om ett café ner mot Kvarnåkershamn, så vi kör ditåt. När vi svänger in på den spikraka grusväg som tar oss ner till havet från väg 140 passerar vi Snausarve gårdsbryggeri, men de öppnar inte förrän kl 12 så det blir inget kaffe där.

Vi följer skyltarna mot P – Kvarnåkershamns havsbad och hamnar på en liten parkering med utsikt mot havet.

Man ser havet från parkeringen.

Vi rekar först badmöjligheterna – två fina bryggor leder ut i vattnet, men tyvärr är det även i dag västliga vindar och mycket släke och grums i vattnet. Cafe-skyltarna har försvunnit, men vi tänker att vi stöter väl på caféet om vi tar en promenad, så vi strosar iväg söderut längs strandängen bakom sanddynerna.

Bro över Lillån, en av två utflöden från Snoderån.
Lillån – ganska mycket vatten i den. Ingen torka i år inte!
Det finns även ett par bryggor ut i vattnet.

Vi passerar in på en smal stig mellan en enorm häck och strandvegetationen – här blir det svårt att hålla corona-avstånd om man möter någon!

Smal stig mellan frodiga buskage.

Sen tar vi oss ut på stranden, som övergått till stenhällar och klappersten.

Cikoria.
Riktigt långgrunt är det på de flata stenhällarna.

Vi börjar inse att det inte finns något café åt detta håll, det blir färre hus och mer skog, så vi tar en liten paus på ett fikabord som någon omtänksamt ställt ut vid stranden, och går sen tillbaka norrut. Nu går vi på grusvägen parallellt med havet, för omväxling, och följer den en bit mot den smala buskage-stigen tillbaka.

Nästan lite savann-feeling.
Vandrare på savannen.

Det blir inget kaffe här, men klockan närmar sig 12 så vi beslutar att köra långsamt tillbaka till Snausarve för lunch och SEN kaffe! Vi kör den norra vägen ut, och då ser vi vart caféskyltarna leder – till Borum Fritidsanläggning, men det är helt tomt på folk och de öppnar inte caféet förrän kl 15, så vi håller fast vid planen att äta på Snausarve.

Snausarve gårdsbryggeri.

Vi kommer helt i rätt tid – är först på plan och efter oss kommer det en strid ström av folk. Pizza och alkoholfri öl blir det, och kaffe på det!

/Anna, 21 juli 2021


Om vår tur

Turens längd 3,5 km. Strand,stig & grusvägar. Badplats och fikabord.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén