Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kajsas slinga

Vi fortsätter söderut på vår roadtrip på fastlandet, och stannar till vid Hälla naturreservat mellan Söderköping och Ringarum i Östergötland. Östgötaleden passerar förbi parkeringsplatsen, och det ska finnas ett par fina grillplatser längs denna i reservatet, men idag nöjer vi oss med att gå den kortare tur som kallas Kajsas slinga och sen gör vi kvällsmat vid det fikabord som finns vid parkeringen.

Skylten med ”Kajsas slinga” pekar sydväst in i skogen.

Slingan går på en fin stig genom fina marker med tallskog och hällar klädda med det som man brukar kalla vitmossa men som egentligen heter fönsterlav – den där ljusgråvita tvättsvampsliknande fluffet man har i ljusstakarna till jul.

Fin stig över hällmarkerna.

Förutom lavar finns det kopiösa mängder blåbär och lingon. Vi stannar flera gånger och äter, och funderar på om vi ska gå och hämta en ask eller kasse i bilen och plocka på oss lite.

Massor av goda bär – mums!

Och det finns även massor av ytterligare en växt – ljung som blommar i massor av olika rosa och lila nyanser.

Så vackert!

Efter lite drygt en halv kilometer kommer vi fram till förkastningsbranten med härlig utsikt över kulturlandskapet nedanför.

Utsikt från kanten.

Stigen svänger sen av tillbaka mot nordost och vi går delvis längs den stupande branten i kanten av en ravin – är nog ”bara” fem-tio meter ner men det känns som mer.

Naturreservatets gräns går längs kanten.

Vi går sedan nerför en bit, och ansluter till Östgötaleden där den går i ravinen i ungefär nord-sydlig riktning.

Vi ska till vänster, tillbaka in i Hälla naturreservat.

Här nere i ravinen är det en helt annan växtlighet än uppe på hällarna, och så här års har växtligheten också hunnit breda ut sig rejält.

Ormbunkar och andra blad tränger in sig på leden.

Tvåhundra meter senare ansluter leden till den grusväg som ledde in i reservatet, och vi följer den nordväst ett par hundra meter till tillbaka till parkeringen.

Stig ansluter mot skogsvägen.

Sen är det dags att göra kvällsmat – i dag blir det pasta med svampsås!

Jag gillar verkligen fikabord – det är så härligt att hitta ett sådant ute på tur <3

Kajsas slinga var en fin liten tur, och man blir ju lite nyfiken på varför den kallas just så men jag kan inte hitta varken i beslut, skötselplan eller googling. Det enda som störde var bakgrundsbrus från civilisationen, men vi hade svårt att avgöra om det var från trafiken på E22 ett par kilometer västerut eller om det var en skördetröska eller skogsmaskin.

Denna dag hade vi inte så lång tid för en vandring, men har man mer tid kan man gå en kilometer söderut längs Östgötaleden till Dyhults naturreservat och en rundslinga där, eller knappt tre kilometer till Käringbergen och dess rundslinga. Eller gå norrut i Hälla och gå tillbaka på grusvägen.

/Anna, 24 augusti 2021


Om vår tur

2 km längs en fin liten slinga genom skog och blåbärs-/lingonris. Fin utsikt.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén