Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Skåneleden: Hovs hallar – Kattvik

Vi har gått från Kattvik hit till Hovs hallar längs havet, och vi väljer att följa Skåneledens etapp 16 tillbaka. Restaurangen vid Hovs hallar är öppen, men det är Fars dag idag och ganska mycket folk så vi väljer att inte gå in för en fika utan fortsätter direkt österut över höjderna mot Bjärehalvöns högsta punkt för att sedan ta oss ner mot Kattvik igen.

Etappstart för Skåneleden mot Torekov eller Båstad.

Leden går över ängar med kort gräs och en härlig utsikt, även om det är ganska grått och dimmigt idag.

Sten med pilar mot olika utflyktsmål i omgivningen, nära eller lite längre bort, t ex Torekovs kyrka eller Kullens fyr.

Efter en knapp kilometer lämnar vi ängarna och går vidare på en smal stig längs klintkanten. Så här års då de flesta löv fallit har man en fin utsikt över Laholmsbukten.

Taggtråd ser till att hålla vandraren på rätt sida.
Ett björnbär som inte riktigt hann mogna innan sommaren var slut.

På ett ställe korsas stigen av en bäck som flödar friskt både ner i sin egen fåra och bredvid ner på den steniga stigen. Tur vi har bra kängor!

Vandring i rinnande vatten.

Leden går genom områden med kala lövträd och buskar, och sen tätare passager genom enbuskar och barrträd. En och en halv kilometer senare börjar leden stiga uppåt.

Stätta tar oss in i ett öppnare område där stigen viker av uppåt mot höjden.

Efter den öppnare ängen kommer vi in i ett skogsområde igen, och nu börjar det bära uppför ordentligt. Med skånska mått mätt i alla fall 🙂 Det är också riktigt lerigt och lite besvärligt att ta sig fram på en del ställen, men det går ganska bra att hitta alternativa möjligheter att ta sig fram bredvid leden bland de lövlösa träden.

Alla löven (nästan) ligger på marken!

På 25 minuter tar vi oss ungefär 75 höjdmeter upp och där på Knösen, Bjärehalvöns högsta punkt på 153 meter över havet, får vi en riktigt vacker nästan 360-gradig utsikt över Laholmsbukten norrut och Skälderviken och Kullaberg söderut.

På toppen finns det en uthuggen stockbänk – perfekt för en topptursfika!
Kaffe och toscabulle.
Utsikt mot Kullaberg.

När vi fikat klart fortsätter vi längs leden ner i skogen på Knösens södra sida.

Nerför bland de fallna löven.

Här finns också en före detta etappmarkör, med en gammal eldplats och en plan plats för ett vindskydd. Vindskyddet är sedan länge borta, lite synd för det var verkligen en fin plats i skydd av träden mot solsidan.

Fd eldplats.

Strax nedanför den fd lägerplatsen lämnar vi Skåneleden som går vidare mot Båstad och svänger istället in på den skogsväg som går österut nerför berget och som kommer att leda oss tillbaka till Kattvik. Även här får vi fina vyer då skogen öppnar upp sig och vi ser återigen Laholmsbukten breda ut sig.

Träd och fält och hav.

Vi är tillbaka i Kattvik och vid vår parkerade bil efter lite drygt en och en halv timmes vandring från Hovs hallar, eller tre timmar totalt på den 8 km långa rundturen. En fin vandring i dramatisk natur!

/Anna, 14 november 2021


Om vår tur

Vandring totalt 8 km rundslinga längs Skåneleden och lättvandrade stigar, skogs- & grusvägar från starten i Kattvik. Fikabord, toaletter, restaurang, sommaröppen kiosk längs turen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén