Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kattvik – Hovs hallar

November, Skåne, plus tio grader. Vi kör till Kattvik väster om Båstad för en vardagstur till Hovs hallar längs Bjärehalvöns norra kust. Strax ovanför småbåtshamnen i Kattvik finns en liten parkering där vi ställer bilen. Här finns också en liten kiosk som enligt Google Maps ska vara öppen, men sådan tur har vi inte – den är igenbommad och ser inte ut att öppna förrän till våren. Tur vi har eget fika med oss!

Låter som att vägen slutar med att störta i havet. Spoiler: det gör den inte.

Man kan faktiskt köra ner längs ovan fotade väg och parkera vid entrén till Bjärekustens naturreservat en kilometer västerut, men vi är ju här för att vandra så då vandrar vi!

Strandskydd anyone? Notera också den blommande blåelden bredvid – det finns så otroligt mycket blåeld på Gotland så man blir lite förvånad varje gång man ser den utanför ön (men den förekommer i hela Götaland)
En trafo döljer sig bland de (snart) lövlösa buskarna.

Efter en kilometers vandring på grusvägen längs kusten når vi östra gränsen till Bjärekustens naturreservat. Grusvägen fortsätter förbi några hus och vidare västerut, nedanför klinten bland träd och buskar med förvånansvärt många höstfärgade löv kvar.

Blå skylt, grön stolpe, gul-orange löv.

Efter knappt femhundra meter till går grusvägen in på en annan tomt, omgärdad av staket och grindar med varnande skyltar. Men någon har omtänksamt nog också satt en skylt som pekar mot stigen som går vidare utanför stängslet.

Mot Hovs hallar ska vi.

Nu kommer vi in på de klapperstensfält och dramatiska klippor och stenar som kännetecknar området kring Hovs hallar.

Stig över klappersten.
Ut på tur, aldrig sur!

När vi passerat den första klapperstensstranden är det dags att ta sig upp på berget. Stigen kan vara lite svår att se, men den viker av ganska rakt upp och tillbaka längs klippkanten.

Vandrare på väg upp.
Ännu en vandrare på väg upp.

Det är ungefär 30 m upp, och under stigningen har man en fin utsikt över himmel och hav och stenstränderna nedanför. Uppe på platån växer det många och stora enar som delvis skymmer utsikten just här.

Vandrare bland enar.

Nu har vi ännu en platå att ta oss förbi, och efter knappt femhundra meter är det dags att ta sig neråt igen.

På klippan, med ännu högre klippor i bakgrunden.
Lite trixigt är det att ta sig ner.
Men det går bra och vi vandrar vidare längs klapperstensstranden.

Det är en behaglig dag för vandring, inget solsken tyvärr men stigen går mycket i lä från den värsta blåsten och man blir ganska varm av att klättra upp och ner för klipporna. Och det är så vackra, fascinerande omgivningar att vandra i så man bara njuter av att vara här.

Stort klipputsprång vid havet – kan nog vara lite knepigt att ta sig förbi vid stark pålandsvind.

Vi tar oss förbi klippan utan problem, och fortsätter vidare. Det är inte mycket folk här, ett gäng joggare har snabbt sprungit förbi och vi passerar ett par damer som kämpar sig fram över klipporna. Riktigt skönt, tycker jag förstås 🙂

Man skulle kunna ta hundratals foton av alla klipporna!

Ingmar Bergman filmade sin berömda scen med Döden och schackspelet i ”Det sjunde inseglet” just här (det finns en plakett som beskriver detta uppe vid restaurangen). Har jag sett filmen? Nej. Kommer jag att göra det? Också nej. Troligen inte. Men jag kan föreställa mig att detta är en bra plats för en sådan scen – karg och storslagen och med en känsla av människans obetydlighet gentemot naturens urkrafter.

Är inte alltid helt enkelt att ta sig fram 🙂
På en av stränderna (i reservatet) är det massor av stentorn!

Här avviker vi från stigen längs kusten och går upp till restaurangen vid Hovs hallar. Den är öppen, men då det är Fars dag idag är det ganska mycket folk så vi väljer att inte gå in.

Skåneledens etappmarkör.

Vi har bara gått i drygt en timme och en kvart, och är faktiskt varken hungriga eller fikasugna än, så vi fortsätter istället vår vandring, nu tillbaka österut längs Skåneleden där vi (=jag) fått för oss att det snart kommer en fikaplats.


Läs om vår vandring tillbaka Hovs hallar – Kattvik


Spoiler: jag har sett fel på kartan och vi får gå ett bra tag innan vi fikar, men å andra sidan är det en riktigt vacker fikaplats som vi har helt för oss själva!

/Anna, 14 november 2021


Om vår tur

Vandring totalt 8 km rundslinga längs Skåneleden och lättvandrade stigar, skogs- & grusvägar. Fikabord, toaletter, restaurang, sommaröppen kiosk längs turen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén