Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Stenhammars Södra

Vi gör en liten vardagstur till Stenhammars naturreservat då vi är på besök i Sörmland. Förra året besökte vi norra delen, i år blir det den södra, och så sparar vi mitt-delen till en annan gång. Fastigheten som reservatet ligger på skänktes till staten 1901, och testamentet stipulerade att egendomen ska förvaltas av kungahuset. På norra delen av reservatet finns slottet Stenhammar med tillhörande vakter, men här på sydsidan märker man inte av kungligheten och det känns som vilken skog och betesmark som helst.

Vi parkerar på därför avsedd plats vid vägen mellan Flen & Katrineholm, och ger oss iväg på slingan som ska ta oss igenom reservatet. Dimman och fukten får de senvinter-trötta färgerna att framträda starkt och djupt, och den lätta dimman ger en känsla av mystik och tystnad, trots att vägbruset är så nära inpå.

Skylten visar vägen.

Den första halva kilometern går längs ett par skogsvägar, sen svänger stigen in i hagmarken. Marken är täckt av löv, och under löven finns lera och djupa spår efter klövar och ett och annat fruset område, så det är lite kasigt här och där och det gäller att se var man sätter fötterna. På ett par ställen finns väderbitna spänger som man kan nyttja för att ta sig över särskilt sanka områden.

Block och mossa och lustigt formade träd.

Vi vandrar vidare och når ut till sjön, vars strandkant vi följer ut på Kyrkudden där vi finner ett hyfsat nytt fikabord bra placerat med fin utsikt. Dags för paus!

Svep för fler bilder

Alltid så gott med fika utomhus! Sen packar vi ihop och fortsätter längs stigen. Vi passerar ett riktig sankt område, där det förvisso finns en spång men den ligger mestadels under is så det blir lite försiktigt steppande för att inte halka omkull. Vi lyckas passera allihopa utan missöden.

Vandring i hagar bland lövlösa lövträd.

Över ängen, uppför backen, sen är vi tillbaka på skogsvägarna för sista rycket tillbaka till bilen. En fin tur i fin natur, och även om läget invid vägen kan tyckas tråkigt är det ett perfekt läge för en bensträckare under en bilfärd.

/Anna, 19 mars 2023


Om vår tur

Vi följer en markerad slinga 2,5 km på skogsväg & stig genom hagar. Fin tur i fin natur med gamla spänger, gamla bänkar och ett hyfsat nytt fikabord på en udde med utsikt över sjön.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén