Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Mårtens stig i Burs

I somras när vi var på utflykt söderöver på ön körde vi förbi en skylt vid Burs kyrka som pekade mot en vandringsstig. Vi hade inte tid att stanna och utforska den då, men det har vi nu så denna soliga men snålblåsiga februaridag ger vi oss iväg mot Mårtens stig, eller Burs rekreationsled som den också kallas.

Skylt vid kyrkan med info om stigen.

Det finns ingen skyltad parkering vad vi kan se – lite ovanligt med tanke på att det brukar finnas bredvid kyrkorna – men vi ställer oss på en vändplats österut, mellan kyrkan och förskolan. Sen följer vi vägen förbi den fina kyrkan som just nu får ett nytt tak, och de nya, otjärade plankorna lyser träblonda i solen. Vi stannar till vid skylten, läser infon och ger oss ut på Mårtens stig, uppkallad efter Mårten Wessberg, lärare i Burs skola, som skapade och skötte slingan.

Över kalhygget.

Stigen är väl markerad och välskött med spänger över sanka områden och det ser ut som att buskaget i snåriga områden är klippt för att inte inkräkta på stigen. Det hårda, skoningslösa solskenet och kalla vinden idag gör det dock inte lätt att se någon skönhet i de gråbruna, murriga kalhuggna ytorna och snårskogen, och vi längtar efter lite spirande grönska.

Stigskäl.

Vi går den längre rundan runt, med ett litet försök till ytterligare utforskning då vi stöter på en annan stig som ansluter i slingans sydvästra hörn. Försöket avbryts dock snabbt av en rejält översvämmad sankmark, så vi vänder åter till Mårtens stig och fortsätter runt.

Det är som sagt lite snålblåst, men vi stannar ändå vid de fikabord som finns en bit in på stigen för att ta en fikapaus. Det finns ett par bord, några bänkar, ett par eldplatser och en hög med utspridda grenar och pinnar under en tarp – känns lite som att vi kommer någon dag innan vårstädningen 🙂

Svep för fler bilder.

Men det är alltid uppskattat med ett picknickbord, och solen hittar in bland trädstammarna och värmer på så vi får en riktigt mysig fikapaus här.

Stärkta efter detta vandrar vi tillbaka till byn, och gör en extra utflykt för att titta på ett par sevärdheter; statyn av Gustav Edman, den långe mannen från Burs, och ett ringkors till minne av en präst som på 1400-talet föll omkull med sin häst och dog.

En fin tur, alltid kul att se något nytt och komma ut en sväng.

Om vår tur

Vi vandrar 5 km i Burs på en markerad stig med fikapaus i skogen och en tur genom byn.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén