Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Ölbäck, Follingbo kalkbrott & Stora Vede

Söndagen är söndag med allt vad det innebär av sovmorgon, lång frukost och allmänt slappande, så vi kommer inte ut på en tur förrän efter lunch och då väljer vi en som inte börjar alltför långt hemifrån; vi kör ut till Ölbäck!

Vi går söderut genom skogen, där solens skimrande strålar spelar mellan de höga träden – vackert! Det är ganska blött i markerna och som vanligt är vi tacksamma för att vi har bra kängor!

Sen korsar vi banvallen för den tidigare järnvägen mellan Visby och Barlingbo, och fortsätter ner mot Follingbo kalkbrott. Vattnet är härligt blågrönt och en stilla bris krusar den fria vattenytan. Södra änden är fortfarande täckt av ett tjockt islager.

Vi rundar brottet och fortsätter sydost på en gammal skogsväg längs gränsen till naturreservatet Stora Vede, en och en halv kilometer rakt fram innan vi svänger norrut och in på VOK-stugans motionsslingor, där vi siktat in oss på det gula spåret som tar oss till ett picknickbord mitt ute i skogen. Kaffedags!

Efter fikat strosar vi norrut och svänger österut längs en annan skogsväg. Här är det riktigt översvämmat på sina ställen, och den lågt stående solen speglas i de stilla vattenytorna. Efter en och en halv kilometer rak vandring kommer vi fram norr om kalkbrottet, och sen följer vi samma väg som vi kom på tillbaka till Ölbäck och parkeringen.

En lagom lång tur, en härlig dag, och en härlig avslutning på helgen. Batterier laddade! (Men jag skulle så klart inte ha något emot att fortsätta vara ledig och gå på tur varje dag…)

/Anna, 6 februari 2022


Om vår tur

Turens längd: 7,5 km. Stigar eller skogsvägar. Fikabord i skogen vid det lilla vätet vid VOK:s 5 km-slinga.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén