Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Östergarn runt

Dag 2 av denna födelsedagsfirande långhelg är blåsig men härligt solig och vi åker ner till Östergarn för en rundtur i de fina omgivningarna där. Vi gick en tur här i höstas, men nu då dagarna är så mycket kortare ska vi korta ner den lite genom några listiga genvägar.

Vi parkerar vid Östergarns kyrka och börjar med att ta Linnéstigens trappor uppför Östergarnsberget. Det är förvisso strålande sol, men här på norrsidan är det fortfarande mycket isigt på marken så vi tar det försiktigt och kommer upp utan missöden. Väl uppe har vi en härlig utsikt över kyrkan, fälten och skogarna – fri sikt ända bort ut till havet! Och de fina rostbruna silhuetterna av Linné och hans följe som syns väl på långt håll!

Vi går söderut genom Östergarnsbergets naturreservat, och sen trixar vi oss vidare längs mestadels mindre vägar tills vi kommer till Sandvikens naturreservat, där vi slår in på Östkustleden ute vid kusten.

Idag går vi inte ner om Sysne udd utan genar tvärs över till Skälvik. Vi fortsätter sen norrut längs leden på fina, lättvandrade skogsvägar som bara ibland är översvämmade… Och då går det ju att gå runt!

Efter ungefär sju kilometers vandring, en och en halv timme efter start, hittar vi en fin bänk i hyfsat lä där vi tar en paus och äter vår medhavda lunch. Här finns också en rejäl gunga som vi testar, och den håller!

Efter lunch fortsätter vi vår vandring. Vi stöter på en och annan vandrare och en och annan bil, men mestadels vandrar vi i stillhet och ensamhet.

Vi går inte hela vägen runt Kuppen och uddens mäktiga stenblock utan tar en genväg igen – ungefär vid den lilla vik som också kallas Sandviken går vi in på en gammal väg genom en hage som sneddar genom skog och mark ut på grusvägen till Herrvik, där vi sen hittar en hyfsat vindskyddad plats i hamnen för vår första kaffepaus. Det är helt tomt på folk – en sådan skillnad mot de livliga sommardagarna här!

På väg ut från Herrvik passar vi på att besöka naturreservatet Hässle backe.

Vi stannar inte länge utan vandrar strax vidare längs leden och in i Grogarnsbergets naturreservat. Idag går vi upp på klinten och beundrar utsikten från Grogarnshuvud ut mot havet och de båda fyrarna på Östegarnsholme (en gammal och en ny).

Sen klättrar vi nerför berget och debatterar om vi ska gena med ”stora” vägen mot Katthammarsvik direkt eller om vi ska följa leden runt Färsviken och Hammaren. Denna gång tar vi den långa vägen! Efter tre kilometer över sanka strandängar, delvis sanka skogsstigar och mindre grusvägar kommer vi ändå ut på ovan nämnda väg mot Katthammarsvik, och nu måste vi följa den ett par hundra meter innan vi tar en genväg igen – vi svänger av sydväst på en gammal väg över fältet som tar oss till Amiralens väg och tillbaka till Östergarns kyrka.

Men först hinner vi med en kaffepaus till vid ett strategiskt placerad fikabord!

/Anna, 5 februari 2022


Om vår tur

Turens längd: 19 km. Vi går längs stigar och skogsvägar, kortare sträckor längs asfaltsväg. Vi följer långa sträckor längs Östkustleden samt Amiralens väg. Fikabord, bänkar och badplatser på flera ställen, Sommartid finns det flera caféer och restauranger längs vägen, några har öppet vissa tider under lågsäsong.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén