Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hejdebyhöjden

Av en händelse läser jag att det finns ett område till i trakterna kring Ölbäck och Stora Vede strax öster om Visby som också har fina stigar och höga naturvärden för friluftslivet, och det har tydligen funnits sammanbundna leder mellan dessa områden tidigare som nu tyvärr förfallit eller försvunnit. Så den första vardagsturen denna födelsedagsfirande långhelg (ledig fredag-lördag-söndag!) går såklart till Hejdebyhöjden!

Vi parkerar vid VOK och följer sen elljusspåret nordost, och tänker att vi sen ska följa den stig längs Dalhemsvägen som finns markerad på Lantmäteriets karta. Stigen lyser dock med sin frånvaro, men vägrenen är bred och klippt och enkel att gå på så vi följer den en halv kilometer tills vi kan korsa vägen och ta oss in till skogsområdet vi ska utforska!

Det är en riktigt dimmig dag, med glittrande fuktdroppar i träden och en sagolik känsla ute i skogen. Det är också fortfarande väldigt översvämmat på många ställen, och fruset på det så det är emellanåt lite trixigt att ta sig fram.

Aningens översvämmat!

Det finns många stigar och mindre skogsvägar kors och tvärs i området, en del finns med på Lantmäteriets karta och andra inte (och en del som finns med finns som sagt inte i verkligheten), men vi hittar oftast någon som tar oss i ungefär den riktning vi vill gå.

Jag har hittat ett förslag till skötselplan för det föreslagna naturreservatet som bland annat skriver:

”På fastigheten Suderbys 2:1 fanns i den östra delen av fastigheten tidigare en basarplats. Basarplatsen låg norr om körvägen på det flacka område som idag kantas av täta almbestånd. Basarplatsen hade verksamhet mellan år 1915 och 1935. Basarplatsen var inhägnad med ett staket som skulle hålla betesdjuren utanför basarplatsen. Vid basarplatsen finns en grov ekplanka, som idag är invuxen i vegetationen. Det uppges att den som kunde slå i en spik i ekplankan på fem slag fick lov att köpa en ölbiljett. De som av berusning behövde fler slag än så fick inte köpa några fler ölbiljetter.”

Givetvis försöker vi hitta denna basarplats med sin ekplanka! Men det är som sagt översvämmat och delvis fruset (=halt och förrädisk is), så trots att vi tror att vi hittar det område som beskrivs som basarplats kan vi inte utforska platsen helt och hittar ingen planka. Får bli nästa gång!

Så vi fortsätter med vår slumpmässiga utforskning, och följer en skogsväg österut nerför kullen i en erosionsdal – och där hittar vi som på beställning en liten fika-/grillplats i utkanten av skogen! Fram med mattermosarna!

Vi vandrar sen tillbaka längs samma väg och sick-sackar oss genom området och till slut följer vi en ledningsgata nordväst då stigarna verkar ha upplösts i intet. Även här är det lite (=mycket) blött och fruset (konstig kombo, men så är det), men vi lyckas ta oss fram med lite skicklig busk-. och snårvandring 🙂

Så småningom träffar vi på ”riktiga” stigar igen, och sen träffar vi på en mountain bike-bana. Idag verkar det vara tomt på cyklister, så vi passerar med försiktighet genom banan, och sen behöver vi fatta ett avgörande beslut: Ska vi fortsätta sydost på den skogsväg som tog vid efter banan, eller ska vi följa (en annan) ledningsgata sydväst fram till Ölbäck strax norr om VOK så slipper vi gå längs den trafikerade Dalhemsvägen tillbaka?

Ja, blött och fruset samtidigt!

Inte ett svårt val – klart det blir ledningsgatan! 🙂

Men först en fika! Vi hittar ett par bra stenar att sitta på och tar en kaffepaus där, sen ger vi oss på två kilometers ledningsgatavandring. Det går ganska bra, det blir en del skuttande mellan tuvor och vi behöver ta oss över ett rejält brett och djupt och helt vattenfyllt dike som går tvärs över gatan, men vi hittar en relativt smal plats en bit vid sidan av och tar oss över torrfotade. Som sagt, bra kängor gör vandringsturen mycket gladare.

Väl framme vid Ölbäck är det enkelt att följa skogsvägen ner mot Dalhemsvägen, korsa den och sedan ta den sista knappa kilometern tillbaka till VOK på elljusslingan.

En äventyrlig och rolig tur, med mycket kvar att utforska så det kommer definitivt att bli fler turer hit!

/Anna, 4 februari 2022


Om vår tur

Turens längd: 13 km. Stigar, skogsvägar, en sträcka längs trafikerad asfaltsväg. Obs! En del sträckor utanför stig och väg, genom svårframkomlig skog eller sanka områden. En bäck måste passeras. En sträcka längs en MTB-led.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén