Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sigvaldespåren

Det har länge stått på vår att göra-lista att besöka Sigvalde träsk och utforska stigarna där omkring, och denna söndag i maj blir det äntligen av. Vi är lite för badkrukiga för att ta ett dopp, men det blir i alla fall en fin tur i vackert, kuperat område och vi avslutar med en fika med fin utsikt över sjön.

Vi parkerar där motionsspåren börjar uppe på kullens topp. En skylt talar om att det finns två spår, ett på sex km som markeras med en röd fyrkant, och ett på 1,8 km med en blå-röd markör. Vi bestämmer oss för att följa sex km-slingan och ger oss iväg ut i skogen. Stigen är välskött och lättframkomlig, med barkflis som gör den mjuk och skön att gå på. Vi blir dock aningens förvirrade för ganska snart dyker det upp ännu en spårmarkör – en vit fyrkant.

Skyltar i massor! Vit & röd markör syns ett par träd fram.

Det är tyst och stilla och riktigt skönt att gå här. Det är ganska kargt, mest tallar och enbuskar, men skogen är gles och luftig, och vi ser en hel del blommande smultron, fältsippor och orkidéer.

Vi tar oss runt längs det röda spåret, men då vi närmar oss sista spurten och uppförsbacken tar vi av på en lite mindre stig som istället slingrar sig fram längs träskets kant. Vi vill ju se sjön ordentligt nu när vi är här 🙂

Svep för fler bilder.

Stigen är ganska smal men det går bra att ta sig fram. Då vi närmar oss badplatsen – där badbryggorna fortfarande ligger uppdragna på stranden – stöter vi på de första människorna vi sett på vår tur här, ett par ungdomar som sitter på klipporna och lyssnar på mobil-musik. Vi hejar på varandra, och vi går vidare till de picknickbord vi ser en bit längre fram. Kaffipaus!

Mmm kaffi!

Det blir en skön fika i stillheten vid sjön, och sen tar vi oss an uppförsbacken tillbaka till parkeringen och vår bil – 20 höjdmeter! Vilket är JÄTTEMYCKET med gotländska mått mätt 🙂

/Anna, 22 maj 2022


Om vår tur

6 km vandring på fina stigar och motionsspår i vacker, kuperad skog vid Etelhem Sigvalde. Fikabord vid sjön.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén