En fördel med att ha missat en semestervecka i juli pga en rejäl förkylning är att en har extra semesterdagar att ta ut i september! De flesta turisterna har lämnat ön, lugnet har sänkt sig, och vi bestämmer oss för att ta en flerdagarstur på öns östkust!
Vi kommer iväg ganska sent denna torsdagseftermiddag, och tar dessutom en avstickare till Herrviks brygga för fika, så klockan är redan halv fyra då vi hivar upp packningen på ryggen vid Sandviken och ger oss iväg söderut längs Östkustleden. Det är växlande molnighet men behagliga temperaturer, och vi är helt ensamma på leden.
Efter tre kvart och tre kilometer kommer vi till Grynge fiskeläge, där vi tar en paus i solen på en bänk utanför fiskebodarna och växlar några ord med ett par andra besökare.
Vi kastar ett öga bakåt och inser att det är nog läge att ta fram regnkläderna, och bara några minuter senare kommer dagens första skur. Men vi skular* under några träd och håller oss hyfsat torra. Regnskuren drar snabbt förbi och vi fortsätter vandra.
*Skånska: tar skydd.
Sisådär tre kvart och knappt tre kilometer senare tar vi nästa paus på kullen ovanför Sjauster fiskeläge. De här fiskelägena är verkligen placerade på föredömligt lagom avstånd för vandringspauser! Vi växlar några ord med tre danska fiskare som passerar förbi med dagens fångst, innan vi också vandrar vidare.
Efter ytterligare ungefär tre kvart och tre kilometer är vi framme – inte vid ett fiskeläge men vid vårt nattläger i Mullvalds strandskog. Vi har sådär sent omsider upptäckt att det är väldigt skönt med en mjukstart – att gå ”bara” 10-12 km första dagen och inte 20-25 km gör att en inte bränner ut sig direkt utan orkar gå och vara glad i flera dagar. Och eftersom vi kom iväg så sent är klockan ändå kvart över sex så det blir alldeles lagom att slå upp tältet och laga kvällsmat.
Det kommer några få regnstänk men inte fler. Himlen klarnar upp. Elden sprakar. Life is good.
Godnatt.
/Anna, 1 september 2022
Om vår tur
9 km längs Östkustleden, på stigar och skogsvägar från Sandviken till Mullvalds strandskog. Markerad led.
1 Pingback