Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Herrgårdsklint

Innan vi lämnar Östergarn för denna gång efter vår tredagars vandringstur på östkusten äter vi en god lunch på Katthammarsviks Rökeri och kör sen till Herrgårdsklint för en lätt eftermiddagstur. Vi har mer spring i benen och är nyfikna på hur långt den kommande leden mellan Mullvalds strandskog och Torsburgen faktiskt är dragen.

Det börjar bra, de orange markeringarna kommer nerifrån Russvätar där vi såg dem i går och fortsätter upp på Herrgårdsklints fornborg. Och detsamma gör vi!

Ledmarkör vid stigen upp mot fornborgen.

Uppe på borgen beundrar vi utsikten ett tag, och följer sen de orange markeringarna och/eller blåvita banden västerut genom skog och över hällmark. Det är tillräckligt bra märkt för att vi ska kunna följa ledens sträckning, men det är fortfarande inte helt röjt eller upptrampat så det är lite trixigt emellanåt. Men inget som vi inte klarar av! 🙂

Svep för fler bilder

Herrgårdsklint är – som namnet antyder – en klint, och efter ett tag börjar vi ta oss neråt längs klintkanten. Tyvärr passerar vi inte den fina gamla skylt vi hittade vid vår förra tur här, då vi följde en ”stig” ut i skogen norr om Herrgårdsklint för att ta oss till Torsburgen. Vi kom fram. Så småningom. Och vi fann ett par skyltar längs vårt yrande som visade att det för länge sen funnits en väg eller stig här som ledde till Herrgårdsklint.

Gammal skylt i skogen norr om Herrgårdsklint. Funnen vid vår tur i februari.
Till Herrgårdsklint. Svenska Turistföreningens (STF) emblem halvt gömt i trädstammen.

Den här gången följer vi istället ledmarkörerna ned till den gräsbevuxna skogsväg som går mittemellan Torsburgen och Herrgårdsklint, och följer den österut. Efter knappt 1,5 kilometer svänger leden av längs en annan skogsväg, norrut mot Torsburgen.

Vi spanar norrut men bestämmer oss för att fortsätta rakt fram och cirkla tillbaka till Herrgårdsklint, det här skulle ju bara vara en liten kort rekognoscerande flanörtur och ingen lång strapats – vi har ju trots allt vandrat nästan 4 mil de senaste tre dagarna.

Lättvandrad grusväg.

Ett bra beslut – vi fortsätter skogsvägen rakt fram och svänger sen av på den väg vi kom när vi körde hit. Lite skumpig att köra men alldeles perfekt att gå. Lite drygt två kilometer senare är vi tillbaka till bilen vid Herrgårdsklints parkering, och det känns alldeles lagom för våra något möra ben.

Men vi bestämmer oss för att ”snart” komma tillbaka och se hur långt ledmarkörerna kan leda oss vidare!

Den här turen var en fin tur i sig själv, med varierande natur och picknickbord vid fornborgen. Skönt när man kan variera tur-längden lite efter tycke och dagsform.

/Anna, 4 september 2022


Delar av Torsburgenleden vi utforskat:

  • Russvätar med omnejd
  • Torsburgen – Hajdeby, kommer snart
  • Hajdeby kulturstig, kommer snart
  • Kräklingbo – Hajdeby, kommer snart

Om vår tur

5 km längs delar av den kommande Torsburgenleden, samt stigar och skogsvägar.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén