Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Gervide Sojvide kulturstig

Kulturarvsdagen den 10 september besöker vi området med fornlämningar vid Gervide/Sojvide i Sjonhem. Här finns det en rekonstruktion av ett järnålders långhus, en lada med ag-tak och en kulturstig. Det är huvudsakligen den sistnämnda som lockar oss, men eftersom långhuset år öppet för visning under denna dag passar vi ju på att kika in och få en guidad tur av föreningen Vikingavänner Gotland, som arrenderar huset och sköter det på tidsenligt sätt. Senaste tillskottet är en fin härd under tak utomhus där man kan laga mat tillsammans.

Svep för fler bilder.

Vi förvarnas om att stigen är delvis ganska igenväxt men får en beskrivning av ungefär hur den går, och jag har dessutom fotat av den handledning till stigen som fanns uppsatt vid ingången till området så vi känner att vi ska nog ta oss runt. Obs att det finns två kartor uppsatta vid ingången, en äldre svart-vit och en modernare i färg. Följ den svart-vita, den stämmer överens med stigens dragning och siffrorna på stolparna.

Det är grönt och frodigt men ändå ganska lätt att följa stigen och de vitmålade stolparna. Det är först när vi ska korsa bäcken som det blir lite snårigt att ta sig fram.

Grön bro 🙂

Strax därefter luras vi av en stätta med vita markeringar, och irrar in i en hästhage. Men då vi inte hittar fler markeringar vänder vi och tar vi oss strax ut igen.

Ignorera denna.

Istället går vi vidare rakt österut från bron och nu ser vi nästan direkt en vitmålad stolpe i en hage framför oss. Hagen övergår i ett gräsbevuxet trädparti med flera fornlämningar – gravar, fägator, husgrunder, fornåkrar. Här finns det ingen tydlig stig att följa men de flesta stolparna är tillräckligt synliga i gräset för att vi ska hitta runt.

Här finns också några sådana där otäcka små spindlar som fäster upp sitt nät i flera meter långa trådar och sen sitter så gott som osynliga i lagom höjd mitt på stigen för att man ska gå rakt in i det. Jag skaffar mig en lång pinne att vifta med framför mig för att undanröja eventuella spindelvävs-fällor.

Spindelvävsvakt 🙂

Stigen gör en rundslinga i dungen och återvänder sen mot bron, därefter en skarp sväng söderut för att komma till fornborgen. Till skillnad från många andra fornborgar ligger denna inte på en höjd, och den påminner nästan mer om ett platt gravröse.

Del av fornborgens stenmur i den moderna ledningsgatan.

Sista sträckan tillbaka går längs ledningsgatan, och vi är strax tillbaka bakom långhuset. Vi swishar en peng till föreningen för den guidade turen och tackar sen för oss.

Stigen är tillgänglig även då det inte är visning av långhuset, och det är en trevlig tur genom historien i fina omgivningar – glöm bara inte att fota av handledningen vid ingångens infoskylt!

/Anna, 10 september 2022


Om vår tur

3,5 km kulturstig i vacker grönska och många fornlämningar. Rekonstruerat järnåldershus vid start.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén