Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Torsburgen – Hajdeby

Vid förra helgens led-letande fann vi markeringar från Herrgårdsklint genom skogen norrut mot Torsburgen, och dagens projekt är att leta upp om och hur leden går vidare från Torsburgen. Även idag börjar det bra, vi ser orange markeringar och blåvita band redan då vi närmar oss parkeringen vid Tjängvide Luke.

(Luke = lucka, en ravin eller öppning i klintkanten eller mur där man kan ta sig in i burgen.)

Svep för fler bilder

Markeringarna leder tillbaka ut längs grusvägen, men efter ungefär 150 meter svänger de in på hällmarkerna bredvid. Det är riktigt torrt här, mossa och torra småkvistar knastrar under kängorna då vi vandrar framåt, spejandes efter nästa markör.

Det är också väldigt vackert, en karg skönhet i grått och gult och dovt grönt toner med en del illröda färgklickar av löv och växter. Rävarumpor (även känt som mjölkört) må vara färgglada då de blommar, men de ser onekligen coolare ut i sin höstskrud

Överblommad mjölkört.

Efter knappt en kilometer korsar vi grusvägen igen, och går in i buskskogen på andra sidan. Här följer vi ledmarkörerna längs en klippt och röjd passage. Sista biten fram till fina Hajdeby gård går mellan stängslet och grusvägen, och sedan hittar vi inte fler orange markörer. Men det gör inget för vi upptäcker något annat istället: Hajdeby kulturstig!

Så många gånger vi kört förbi på väg mot Torsburgen och helt missat att det finns en kulturstig här! Så givetvis väljer vi att gå den, nu på en gång. Läs mer om stigen i ett kommande inlägg.

Hajdeby kulturstig.

Efter kulturstigen går vi tillbaka mot Torsburgen längs en ganska övervuxen åkerväg ut över fälten. Det är högt gräs, ljung och ormbunkar, men det går bra att ta sig fram. Just nu är det som sagt riktigt torrt, men det kan nog vara rätt så blött andra årstider så det är (som vanligt) bra att ha rejäla kängor.

Jodå, det finns en skönjbar väg här.

Så småningom kommer vi fram till en riktig grusväg. Ingen trafik idag, och det är lugnt och skönt där vi vandrar fram längs den. Ett kort stopp för att kika på en fd kalkugn, numera mest en raserad stenhög, sen fortsätter vi på en annan mindre grusväg med sikte på Hajdeby Luke vid Torsburgen.

En helikopter ute på ledningsinspektion flop-flop-flopar över oss där den följer kraftledningen som går ner till de två radiotornen vid luken. Här fanns det tidigare ett ammunitionsförråd, enligt Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper. Det revs i början på 2000-talet och det enda som finns kvar nu är vägen som gick upp till lastkajerna och ett ammunitionsvärn.

Tomt inuti, inget spännande alls.

Vi följer lastvägen upp, och svänger sen av på en stig som tar oss upp genom luken och upp till platån. Det är 30 år sedan den stora skogsbranden, men det är fortfarande öppet, fullt med svartbrända och silverskimrande döda träd och grenar. Det börjar komma buskar och tallar i områdets kanter, men det kommer nog att ta lång tid innan spåren av branden inte syns mer.

Stig genom utkanten av brandområdet.

Vi har en knapp kilometer kvar till Tjängvide Luke där vi startade, och vi är ganska nöjda med dagens utforskande. Vi hittade delar av den kommande leden, och vi fann en helt ny kulturstig. Det var lagom varmt och soligt, och vi avslutar på sedvanligt sätt med en fikapaus 🙂

Kaffepaus.

Medan vi fikar funderar vi på hur leden kommer att dras vidare, och när den ska invigas. Ser redan framför mig en fin flerdagarstur här nästa år.

/Anna, 11 september 2022


Delar av Torsburgenleden vi utforskat:


Om vår tur

5 km längs delar av den kommande Torsburgenleden, samt stigar och skogsvägar.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén