Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hajdeby kulturstig

Sökes: vandringsled. Hittas: kulturstig.

Vi är ute på tur kring Torsburgen, på spaning efter den led som komma skall, när vi stöter på en för oss helt ny kulturstig i Hajdeby!

Info-skyltar om Hajdeby och gotländska gårdar.

Det finns ingen folder i info-skyltens låda, men snabbt googlar vi fram länsstyrelsens information och foldern som pdf. Sen klättrar vi över stättan in i hagen och följer de vita markeringarna.

Svep för fler bilder

Vi tar sikte på den första vitmålade pinne vi ser, och det visar sig vara stigens sista så vi går slingan baklänges.

Det är september och sensommarvärme, marken är torr och spängerna behövs inte (kanske lika bra det, för de har några år på nacken och en del sviktar betänkligt när man går på dem), enstaka cerise fackelblomster lyser bland det gulabruna gräset på myrmarken och vi hittar lustiga små fossiler i myrens torra jord. Fossilerna visar sig vara skalen från posthornssnäckor (tror jag), som lever i kalkrika sötvattenssjöar. Där ser man.

Vackra, gröna beteshagar, utsikt över nejden, stora fina lövträd, bandtun, gravrösen, fornlämningar – den här kulturstigen har nästan allt men den saknar ett fungerande fikabord.

Ex-fikaplats.

Nästa gång vi går här är det nya ledmarkeringar på gång då kulturstigen är en del av den nya Torsburgenleden från Kräklingbo till Mullvalds strandskog.

Torsburgenleden (orange), kulturstigen (röd-vit). 7 markerar en malsten (enligt den gamla stig-handledningen).

Men idag letar vi oss tillbaka till Torsburgen på en egen väg.

Kulturstigen vid Hajdeby är vacker och trevlig att gå i det lätt kuperade landskapet, och väl värd att stanna till och vandras för sin egen skull. Rekommenderas! Och nu när den rustas upp lite kanske det kommer ett nytt fikabord! 🙂

/Anna, 11 september 2022


Delar av Torsburgenleden vi utforskat:


Om vår tur

2,5 km längs en markerad slinga i fina hagar och skogsområden med många fornlämningar vid Hajdeby gård. Obs att numera finns det en parkeringsplats strax söder om gården.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén