Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Kräklingbo – Hajdeby

Torsburgenleden ska invigas den 29 november men vi kan inte vara med pga jobb, så varför inte ägna söndagen före åt att vandra åtminstone en del av den i lugn och ro innan anstormningen? Vi har ju stött på och utforskat delar av leden under årets vandringar, men den sista delen mot Kräklingbo är ny för oss.

Vi parkerar vid Kräklingbo bygdegård och ger oss iväg längs leden. Klockan är bara kvart i ett men det är redan långa skuggor från den lågt stående novembersolen.

Orange ledmarkör bakom bygdegården.

Leden går genom skogspartier och öppna hällmarker. Det är riktigt blött efter all snö som föll för en vecka sen som nu smält bort, och det är flera passager som är översvämmade. Tur vi har rejäla kängor (som vanligt). Men det finns spänger eller broar över de bäckar som passeras, och stättor över stängslen, så i övrigt går det bra att ta sig fram.

Passage över öppna hällmarker i området som passande nog kallas Våthagen.

Efter knappt 2,5 km är vi framme vid Hajdeby och den kulturstig vi stötte på för några månader sen. Vi ser att det är nya markeringar på gång även för stigen, men än finns det inga nya broschyrer eller info om stigen på plats. Den gamla info-foldern går fortfarande att ladda ner från Länsstyrelsens webbplats.

Idag går vi stigen medsols för att variera oss, och kommer in på det spängade området öster om kärret/myren. Sist vi var här var kärret helt uttorkat, men nu är det vattenfyllt igen, med vattenspeglar som glittrar mellan tuvorna. Förhoppningsvis kommer även spängerna att få en uppfräschning, en del är i dåligt skick och idag då de är blöta är de ganska hala att gå på.

Svep för fler bilder

Det är verkligen vackert vid Hajdeby, stora böljande hagar med lövträd och barrträd och buskar och spridda skurar av rösen och andra fornlämningar. Tycker alltid att det är så fascinerande att vandra genom sådana här områden, där det finns så tydliga spår av människor som levde här för tusentals år sen.

Rösen. Stensättningar. Träd. Gräs. Ledmarkör.

Vi när ett litet hopp om att den havererade fikaplats vi fann förra gången kanske är restaurerad, bordsskivan av sten uppsatt på betongblocket, bänkens stock-ben fixade och bänkplankan på plats. Men nej, det ser ut som sist vi var här.

Fortfarande fikaplatshaveri 🙁

Vi vandrar vidare och är snart tillbaka vid trädet där Torsburgensleden viker av från kulturstigen:

Orange ledmarkör & blåvitt band.

Nu har vi knappt 2,5 km vandring tillbaka till Kräklingbo längs samma sträcka som vi kom. Molnslöjor har dragit in och det börjar kylna på, så det blir en ganska rask promenad.

Det här var en fin tur, med omväxlande fin natur och kulturupplevelser. Jag saknar dock ett (eller flera!) fikabord, men det kanske är på gång. Och jag har redan börjat skissa på hur vi kan lägga upp en längre vandringstur med övernattning… 🙂

/Anna, 27 november 2022


Delar av Torsburgenleden vi utforskat:


Om vår tur

7 km längs Torsburgenleden & Hajdeby kulturstig.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén