Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Tjaukle

Tjaukle i Viklau har länge stått på vår Att besöka-lista och denna lördag i december blir det äntligen av! Det är inte skyltat dit, men det finns en kartnål på Google maps som heter Tjaukle, Romakloster som visar nästan rätt – det är i alla fall på samma väg.

Vi parkerar utanför området och går in på de gräsbevuxna markerna. Det är frost på marken men ån som slingrar sig fram är inte isbelagd utan vattnet strömmar friskt och flödigt. Det finns ett lugn här, en känsla av en liten skyddad oas. Även nu, en kylslagen, grå vinterdag är det rofyllt att vandra här.

Svep för fler bilder.

Vi följer stigen längs ån. Det finns några bänkar och ett picknickbord, och gott om plats att breda ut sin egen picknickfilt om man vill. Fornsöks karta visar att det finns en del fornlämningar i området – rester av kvarnar, dammvallar och husgrunder, men de är övertorvade och ganska svåra att se. Eller så ligger de under vatten.

Efter en kilometer kommer vi till vägs ände – ett brett biflöde smyger sig in söderifrån och skär tvärs över vår väg. Det finns inga spänger eller broar, det är för brett för att kliva över och för djupt för att vada igenom. Och vi känner inte riktigt för att ta av kängor och vada barfota.

Å till vänster och å till höger.

Vi följer istället biflödet tillbaka och de stigbitar som kommer och går och får ihop en liten rundtur i området. Knappt en kilometer senare är vi tillbaka där vi började, alldeles lagom för lunch!

Ute-lunch!

Vi har precis ätit upp då det dyker upp två nyfikna hundar, som sniffar runt omkring oss – kan vi ha tappat någon liten matbit? – och ska visa de pinnar de hittat här. Matte dyker snart upp och visslar på dem, och de tassar iväg.

Efter maten promenerar vi över ån på bilvägsbron och ett par hundra meter norrut till den grind med texten ”Tjaukle Käldu” vi såg när vi körde hit. Så klart vi vill se denna källa, som gett namn åt en av Gotlands Whiskys utgåvor. På denna sida ån finns det inga tydliga stigar, och vi hittar heller inte någon tydlig källa. Kanske det är själva ån som avses?

Vi bestämmer i alla fall att vi ska komma tillbaka hit fler gånger, kanske då blåsipporna blommar eller en sensommardag för en mysig picknick.

/Anna, 3 december 2022


Om vår tur

3 km strövtåg längs ån & genom skog och gläntor. Lunch på en bänk vid det strömmande vattnet. (Jo, det är en å här, även om den av någon anledning inte finns med på kartan nedan??)

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén