Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vallaspåret

Det är högsäsong för karljohanssvamp och på dagens vardagstur till elljusspåret i Valla tar vi med oss en papperspåse och svampkniven, om utifall all det skulle dyka upp någon svamp längs vägen.

Vallaspåret utgår från en parkering norr om väg 55/57 och är 2,5 km långt. Precis som Sköldingespåret är det en bred grusad gångstig som är välskött och lättvandrad, med belysning kvällstid.

2632?

Till skillnad från Sköldingespåret går Vallaspåret (just nu, i alla fall) helt genom uppväxt skog utan nyligen avverkade områden. Det är en trevlig tur med sensommarens solsken som strilar ner genom barr och bladverk, och man håller sig varm då slingan delvis är ganska kuperad.

Uppför backen.

Det finns massor av både blåbär och lingon, och det kan hända att vi stannar för att plocka lite för att äta under turen… 🙂

Redo att plockas.

Svamp är det värre med, vi ser många högar med spår av rensad svamp i stigkanten vilket tyder på att någon gått precis före oss och plockat! Grr… Men vår lycka vänder, och vi hittar några stycken mot slutet av turen.

Fynd! Ska bli kvällsmat.
Nej. Fin att se på dock.

Vallaspåret är ju ett motionsspår och som sådant kanske inte avsett för fikapaus-promenader, men det finns en fin bänk vid starten, lagom för en avslutande paus då de snabba vandrarna väntar in svampplockarna.

Bänk för start- & slutpaus.

En lagom lång tur idag för oss som gått 5 etapper på Sörmlandsleden i veckan, och skönt att komma ut i sensommarsolen. Nu ska det bli gott med pasta med karljohanssås!

/Anna, 24 september 2022


Om vår tur

Vi vandrar 2,5 km längs elljusspåret och plockar karljohanssvamp.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén