Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Alby – Handen

Söndagsmorgonen gryr. Blå himmel med spridda moln. Jag har sovit gott i de fluffiga lakanen och vaknar vid halv sju. Jag behärskar ÄTA ALLT!!-impulsen som ofta dyker upp vid överdådiga hotellfrukost-bufféer och nöjer mig med att äta tills jag är lagom mätt och redo för dag 2 på vår vandringssemester – en vecka med slack-packing på Sörmlandsleden.

Vi tar buss 873 i andra riktningen idag, från Gullmarsplan till Nyfors vid Alby Friluftsgård där vi avslutade etapp 2 igår och ska börja på etapp 3 idag. Men vi börjar med att avvika från den markerade leden – vi vill gå på den sprillans nya bron över Nyforsviken. Leden ska dras om denna väg, om jag förstått det rätt, så framtida vandrare kommer att få gå på den fina hängbron.

Vandrare på bron.

Den 80 m långa bron knyter ihop Alby naturreservat med Tyresta naturreservat, med breda träspänger och grusade stigar för ökad tillgänglighet. Tyvärr är det inte lika lättillgängligt när vi går vidare på leden – flera träd har fallit över stigen och det blir till att klättra över eller krypa under.

Naturparkour-möjlighet.

Efter två timmars vandring har vi kommit ungefär 5,5 km. Klockan är elva och det är dags för elva-kaffi! Vi är uppe på en höjd mitt i skogen, så vi tar fram camp-stolarna för att sitta skönt, gasköket för att koka upp vatten till pulverkaffet, och havrekexen att knapra på.

Solsken, kaffe, skog. Life is good.

Efter pausen bär det neråt, och nu börjar vi träffa på folk. Svampplockare med stora korgar, hundvandrare med sina hundar i koppel, vanliga flanörer som vi. Det finns en parkeringsplats och entré till naturreservatet här i dalgången, därav ”folkmängden”.

Genom hagarna i dalsänkan.

Vi passerar ett sankt område på en jättelång spång innan det bär av uppåt igen längs en bred ledningsgata.

Spången.
Kraftledningen.
Ledningsgatan.

Här uppe passerar vi in i Tyresta nationalpark, och nu börjar det bli mycket folk på riktigt. Det sitter folk och fikar i solskenet längs sjön, de vandrar på de fina stigarna i området, det är fullt vid det enda vindskyddet vid Årsjön. Jag undrar hur tidigt ute man måste vara för att sno åt sig en plats där, och är ganska nöjd med vårt beslut att bo på hotell denna första del av vår Sörmlandsleden runt-vandring.

Mot Årsjön.
Slingrande stig längs Årsjön.

Vi gör som alla andra och tar en paus på en klippa vid sjön. Här väljer min telefon att starta om sig, jag får ett akut hjärnsläpp och lyckas låsa den genom att skriva in fel pin-kod och kan därför inte ta en enda bild resten av denna dag! Men Peters telefon fungerar, så det blir i alla fall några bilder på mig 🙂

Tyresta by. Etapp 3 avklarad.

De breda, grusade, barnvagnsvänliga stigarna runt Bylsjön är fyllda med folk som njuter av den soliga söndagen, och det året runt-öppna caféet vid Tyresta by i slutet av etapp 3 är välbesökt. Klockan är 13.30, vi har vandrat 13 km på 4,5 timmar och det är dags för lunch!

Det är riktigt skönt att sitta här i solen och äta köpe-mat, dricka nybryggt kaffe, gå på en riktigt toalett och fylla på våra vattenflaskor från en kran. Och det är riktigt skönt att sen vandra vidare på etapp 4.

Ut på tur, aldrig sur.

Det är ganska mycket spår av hästar och ryttare i området. En skylt längs en grusväg varnar för att det kan komma hästar galopperande i hög fart. På ett annat ställe är det en hel grupp ridande barn på hästar som leds av vad vi gissar är barnens mammor (inte en enda man inom synhåll). Ledet av långsamt gående hästar slingrar sig kors och tvärs över leden och småstigarna bredvid, men vi lyckas göra en kringgående manöver och ta oss förbi.

Kan du se mig?

Därefter passerar vi tre andra vandrare. Vi hejar glatt på varandra, och sen ökar vi takten för att inte behöva gå och lyssna på deras högljudda samtalande under vandringen. Visste inte att jag kunde gå så fort!

Rejält skyltat!

De sista kilometrarna går på fina, lättvandrade motionsspår och gång-/cykelvägar i utkanten av bebyggelsen. Vi får ta en alternativ väg sista biten eftersom bron som skulle ta oss över järnvägen är avstängd för ombyggnation, men vi lyckas trixa oss fram. Idag behöver vi inte avsluta med buss till hotellet, vi ska bo på Quality Hotel Winn som ligger precis bredvid leden och det är bara att vandra rakt in.

Kvällsrutinen är etablerad; en varm dusch, skölja upp vandringskläder, kvällsmat på hotellet. Vi besöker också ett närliggande Coop för att köpa på oss lite mer snacks och lunch till morgondagens vandring. Sen är det godnatt!

/Anna, 27 augusti 2023

Läs om veckans alla turer här (kommer snart!)

Om vår tur

Dagens vandring på ledens etapp 3 & 4 blir 23 km på 8 timmar i vacker, omväxlande natur (både nationalpark, naturreservat och ”vanlig” natur!) och en del bebyggelse. Vi äter lunch på året runt-öppna Tyresta by och kokar kaffe själv med vårt medhavda gaskök.

Bli medlem i föreningen Sörmlandsleden och stöd arbetet med att underhålla lederna.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén