Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Läggesta – Glådran

Det dröjer nästan sju månader innan vi återupptar vår vandring Sörmlandsleden runt, men lördagen den 4 maj är det äntligen dags! Vi kliver av tåget på Läggesta station en stekande varm försommardag för att vandra anslutningsetapp 15:1 mot Långaedet och därifrån ”baklänges” till etapp 12 där vi avslutade i augusti förra året.

Vi går ner under järnvägen för att ansluta på leden söderöver.

Den första kilometern går längs en asfaltsväg parallellt med E20 och vi ackompanjeras av ett konstant bilbuller och gassande sol. Det går tack och lov ganska snabbt att ta sig förbi denna sträcka och svänga in på mindre vägar, men det är inte förrän efter drygt tre kilometer vi lämnar bilvägarna helt bakom oss och går in på en sval, skuggig stig vid Ådals kvarn.

Äntligen bilfritt!

En cyklist på väg neråt passerar oss då vi vandrar ett par kilometer här i gränslandet mellan skog och fält, hela tiden uppför. Vi svänger in på en mindre, rejält brant skogsstig för den sista kilometern på denna etapp.

Men vad kommer efter man har gått uppför? Jo, man ska nerför igen…

Svep för fler bilder.

Jag lyckas ta mig ner utan någon incident, och strax därefter når vi etapptavlan. Check på drygt 6 km vandring hittills idag.

Etapp 15:1 når huvudslingan mitt på etapp 15.

Här på etapp 15 träffar vi på några andra vandrare, och skogens tystnad bryts ibland av rop och sorl från paddlare nerifrån Marvikarna, men mestadels är det lugnt och stillsamt här i skogen.

Stigen slingrar sig fram längs bergskanten, och det är ganska slitigt att ta sig fram i värmen. Det är alldeles för varmt för mig, och även om ryggan är tung är jag tacksam att jag packat med mig ganska mycket vatten. Det går åt en del, kan man ju lugnt påstå.

Utsikt över Mellan-Marviken.

Vi tar en lunchpaus på en bergsknalle och äter våra medhavda knäckebröd och ölkorvar. Ingen lyx-lunch direkt, men det håller oss igång.

Efter 5 km på etapp 15 når vi dess start. Här finns det bra parkeringsmöjligheter och ett antal bilar parkerade. Etapp 14 börjar (slutar? vi går ju baklänges…) med ganska lättvandrad terräng över Ulvsättersbergen. Vi möter också några fler vandrare, och det märks att civilisationen är lite närmare här.

Ett av avverkningsområdena längs dagens tur.

Leden har varit förskonad från större avverkningsområden, men vi passerar igenom några stycken mindre utan några egentliga problem. Leden är väl märkt och stigen generellt bra röjd från avverkningsrester.

Den sista kilometern till vårt mål för dagen går längs en grusväg, förmodligen bommad för det verkar inte ha kört bilar på den på länge. När vi når sjön Glådran ser vi en rastplats inklämd mellan grusvägen och sjön, med bord och eldplats och möjlighet att tälta. Vi stannar inte utan går vidare då vi följer rekommendationen på Sörmlandsledens webb om att det finns en bättre tältplats på sydvästra sidan.

Tältplats. Eldplats i bakgrunden.

Vet dock inte om jag håller med, vi undersöker en bit åt båda hållen men det finns ingen egentligt bra plan yta någonstans så vi slår upp tältet precis bredvid stigen, på den enda hyfsat plana yta vi fann. Det är ingen större genomfartstrafik här så det känns ok. Men det är inte helt folktomt, det dyker upp en friluftsdags-rekognoscerande lärare och ett par som ska grilla kvällsmat vid elden. Och på andra sidan sjön ser vi elden från ett annat sällskap vid den rastplatsen.

Jag tycker inte jag gått tillräckligt idag så jag traskar iväg den knappa kilometern till kallkällan en bit iväg för att fylla på våra vattenflaskor. Källan är full med friskt vatten men omgiven av mygg, så jag får betala för vattnet med mitt blod. Det är det värt, nu slipper vi gå denna extra sträcka i morgon för att fylla på. (I morgon inser jag att vi passerar sisådär drygt 200 meter från kallkällan, så mitt blodsoffer känns då inte riktigt lika värdefullt…)

Kallkälla med fint vatten men filtrerar det ändå.

Det är inte så mycket mygg vid vår lägerplats, kanske för att vi hittat riktigt fetved att elda med och röker bort alla stickande och bitande insekter. Och då det andra paret tackar för sig och för sällskapet så är vi faktiskt ensamma här i denna stilla, ljumma försommarkväll. (Då kan till och med jag gå med på att asvarma vandringsdagar har sina fördelar 🙂

Mätta efter både kvällsmat och efterrätt sitter vi länge vid sjön och ser mörkret falla. Vid tiotiden kryper vi in i tältet, och jag somnar nästan direkt. Godnatt!

/Anna, 4 maj 2024

Om vår tur

Vi vandrar 16 km längs Sörmlandsleden från Läggesta station till sjön Glådran. 330 m upp och 285 ner, enligt GPS-klockan, och det känns… 🙂

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén