Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Järna – Mölnbo

Idag är sjätte och sista dagen på vår slack pack-tur längs Sörmlandsleden, och således måste vi packa med oss allt när vi lämnar hotellrummet. Det är ändå en ganska lätt packning eftersom vi har varken tält eller sovsäckar eller mat för flera dagar.

Igår tog vi tåget från Järna till Södertälje. Det tog 11 minuter. Idag blir det buss åt andra hållet. Det tar 28 minuter. Men i gengäld stannar bussen nästan precis bredvid starten för etapp 11, och vi behöver inte gå den knappa kilometern från tågstationen. Plus att vi får se lite mer av landskapet.

Bro över en uttorkad bäck.

Den första delen av leden går längs ett par av de större gatorna i Järna, men klockan nio en torsdagsmorgon i slutet av augusti är det inte särskilt mycket trafik. Efter en knapp kilometer svänger leden in på en gång- och cykelväg, och därefter är det stigar genom skog och över fält som gäller.

Fältutsikt och pausplats.

Efter ungefär 3 km vandring blir det ett par hundra meter på en grusväg förbi några gårdar och hus. Detta är den sista bebyggelse vi ser på leden tills vi kommer till Mölnbo om 13 kilometer.

Leden slingrar sig fram genom mestadels barrskog – tallar och blåbärsris på höjderna, granar och mossor i dalarna. Det är härligt vandringsväder, lugnt och fridfullt, och återigen fascineras jag över hur mycket skog det finns i Sörmland.

Upp och ner i vacker skogsmiljö.

Efter drygt fem km vandring passerar vi en källa, väl utmärkt och lätt tillgänglig, men vi har gott om vatten kvar så behöver inte fylla på. Strax därefter kommer vi in i Järna järnmalmsfält, även kallat Järna gruvor eller Vattgruvorna. Här bröts det järnmalm från 1600-talet fram till början av 1900-talet, och det finns massor av gruvhål i området så det gäller att inte traska iväg alltför långt utanför stigen.

Paus i solen.

Ett av gruvhålen, Tunnelgruvan, ligger soligt till på en topp och vi tar en paus bredvid för elvakaffi (även om klockan hunnit bli halv tolv).

Vissa av gruvhålen är inhägnade.

Vi vandrar vidare de sista tre kilometrarna på etappen, förbi inhägnade och inte inhägnade gruvhål. Vilket jobb det måste ha varit med malmbrytningen!

Etappskylten finns vid den nyanlagda parkeringen till Vattgruvsmossens naturreservat.

Etapp 11 avklarad.

Nu är det snart dags för paus, och då vi vet att det ska finnas både vindskydd och eldplats en bit bort fortsätter vi några hundra meter till in på etapp 12. Mycket riktigt, ett vindskydd som är så nytt att det fortfarande är folk här och snickrar på de sista delarna glänser i en glänta bredvid sjön Stora Kobäcken.

Lunchpaus på gång. Ofotat vindskydd till vänster, sjö till höger.

Vi får en trevlig pratstund med snickarna medan vi kokar vatten till vår lunch (ja, ännu en gång blir det snack pots). Vindskyddet är av en ny modell jag inte tidigare sett, med hög öppning framåt och en glipa mellan tak och vägg i bakkant. Det känns lite exponerat för väder och vind och jag misstänker att det kanske kan bli ganska blött i framkant vid regn.

Finns i alla fall gott om möjligheter att slå upp tält eller spänna upp hängmatta här, om vindskyddet inte fungerar som det ska.

Ej inhägnat gruvhål.

Den fortsatta vandringen på etapp 12 är riktigt vacker, med gles tallskog och utsikt över mossarna. Lite drygt en kilometer efter vindskyddet – 12 km från dagens start – är det dags att ta av på etapp 12:1 mot Mölnbo.

Stigskälet mellan etapp 12 och 12:1.

(Nästa gång vi passerar denna skylt är i maj 2024, då vi betar av ytterligare några etapper på vår vandring Sörmlandsleden runt.)

Första delen av anslutningsleden går i fuktigare granskog med slitna men mestadels ok spänger. Det är en del fallna träd längs sträckan, men inte värre än att det går att ta sig fram utan större problem.

Fallet träd men framkomlig spång.

Vi vandrar sen längs sjön Akarens strand och tar vår nästa paus på en udde, där det även finns en eldplats.

Paus vid Akaren. Kaffe på gång. Life is good.
Här ska jag bo, tänkte denna svamp.

Det finns fler fina ställen att pausa på där leden går ganska nära sjön i ytterligare en halv kilometer. Efter det lämnar vi sjön bakom oss, och snirklar oss igenom kuperad, frodig blandskog (och även här är det en del fallna träd vi måste navigera förbi.)

Vi tar oss förbi Norrbysjön på en riktigt lång och ganska smal spång – lite besvärligt blir det om man får möte här… Nästa spång är bredare och det finns till och med en mötesplats mitt på.

Spång över sundet mellan Norrbysjön och Bergasjön.

Den sista kilometern går genom varierande skog, förbi en gård, och så plötsligt öppnar skogen upp sig och vi är i civilisationen igen. Närmare bestämt Mölnbo Idrottsplats, där det pågår en hel del arbeten just nu. Och precis bredvid idrottsplatsen finner vi etappskylten.

Mölnbo IP framför oss.

Men vi har inte vandrat klart än, det är ungefär en kilometer kvar till tågstationen. Det är skyltat med orange markeringar och enkelt att hitta dit längs Mölnbos gator. Vi behöver inte vänta länge på tåget som tar oss till Gnesta, för byte till tåget mot Flen och slutet på vår sex dagars slack pack- tur på Sörmlandsleden.

Det kommer att bli tält eller vindskydd på de kommande etapperna, när det blir dags för dem. Att sova ute i vildmarken ger en annan dimension till turen – en som jag verkligen gillar – men jag måste säga att det jag kan nog tänka mig att göra något liknande denna tur igen. Om vi hittar någonstans med samma frekventa kollektivtrafik vill säga…

/Anna, 31 augusti 2023

Veckans turer

Om vår tur

Vi vandrar 17 km från Järna till Mölnbo längs Sörmlandsledens etapp 11, del av etapp 12 och etapp 12:1. Fantastiskt vacker tur med mycket vildmarkskänsla.

Bli medlem i Sörmlandsleden (200 kr/år) och stöd arbetet med att underhålla och utveckla leden.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén