Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Södertälje – Järna

Idag är det femte dagen på vår slack pack-tur på Sörmlandsleden. Vi bor lyxigt på hotell, går 2 etapper om dagen och tack vare den utmärkta kollektivtrafiken här runt Stockholm och Södertälje kan vi enkelt ta oss till och från respektive etappstart/-slut. Igår behövde vi inte ens nyttja kollektivtrafik – leden gick genom centrala Södertälje och i närheten av vårt hotell.

Så när vi ätit en rejäl frukost är det bara att kliva ut genom dörren och fortsätta vår vandring på etapp 9. Vi har en riktigt lätt packning – vi ska bo på samma hotell ett par nätter till så vi har bara med det som behövs under dagen.

Ut på tur, aldrig sur.

Det regnar. Först lite lätt, men sen börjar det ösa ner ordentligt. Regnkläder på, således. Den första biten av leden går genom bebyggda områden, ibland på en trottoar längs en större trafikerad väg men större delen på en separat gång- och cykelväg, oftast med fina planskilda korsningar.

Säker passage för vandrare under vägen.

Även E20 korsas med en undergång. Jag blir faktiskt lite imponerad över det fina nätet av separerade gång- och cykelvägar. Känns som en bra stad att cykla i.

Efter ungefär fyra kilometer lämnar vi stadsbebyggelsen och kommer ut på landsbygden vid Eklundsnäs. Här finns en fin badplats ute på näset, med stora gräsytor och sommaröppna toaletter. Det finns också uppställningsplatser och vad som ser ut att ha varit ett café eller kiosk, men det är tomt och igenbommat.

Pausplats. Inte läge för ett bad.

Leden fortsätter söderut på en bred, lättvandrad stig längs sjön Måsnaren. Det finns en led som går runt hela sjön, den 15 km långa Måsnarenleden.

Blå ledmarkering för Måsnarenleden.

Längs vägen passerar vi Tveta kyrka, och strax därefter når vi etappslutet vid Tveta friluftsgård. Vi passar på att fylla på vatten från kranen vid klubbhuset, och tar en kortare paus. Ingen lång, för det står flera asfaltbilar och brummar på grusplanen. Måste vara något vägarbete i närheten. (Det är det.)

Ännu en etapp avklarad!

Istället vandrar vi vidare på etapp 10 som ska ta oss till Järna och når strax en asfalterad bilväg. Vi behöver inte gå länge på den för 150 m senare svänger vi ner på en mindre bilväg som slingrar sig genom skogs- och odlingslandskapet i ett par km fram till Lerhaga stugområde.

Kort sejour på asfaltsvägen.

Längs vägen ser vi asfaltbilar och andra arbetsfordon vänta på diverse avtagsvägar och parkeringsytor, och i Lerhaga är det febril aktivitet. Här slår vi oss ner på ett fikabord mitt i grönområdet, kokar kaffe och studerar den väl fungerande logistiken då Vägverket lägger ny asfalt på vägen genom byn.

Kaffipaus!

Det är ganska rogivande att se andra arbeta, men till slut packar vi ihop fikapryttlarna och beger oss vidare. Nu är det slut på breda stigar och asfalterade vägar och dags att ge sig in i skogen på riktigt, och vi börjar med en rejäl uppförsbacke.

In på skogsstigar söder om Lerhaga.

Efter morgonens ösregn är det ganska lerigt på sina ställen och de blöta hällarna är hala att gå på. Jag tar det lugnt och försiktigt, särskilt i branta nedförslut, och önskar mig intensivt ett snabbt upptorkande.

Hala hällar.

Leden går nu strax söder om Telges återvinningsanläggning, och vi kan höra slamret från verksamheten i bakgrunden. Vi passar så klart också på att inspektera rastplatsen som finns på en udde i Vaskasjöarna.

Fin spång leder dit.
Grillplats vid Vaskasjöarna. Inte plats för tält men kanske för hängmattor.

Leden slingrar sig vidare genom skogen. Efter tre kilometer når vi nästa rastplats, en inte riktigt lika fint iordningställd eldplats av stenar och stockar under den stora kraftledningen med fin utsikt över Skirsjön.

Paus!

Det sluttar kraftigt ner mot sjön, så här är det definitivt inte möjligt att slå upp tält. Men det funkar bra att koka vatten till dagens lunch – ännu en variant av snack pots och med lite morötter och äpple till det. Och ett choklad. Och kaffe.

Vita blåklockor.

Efter Skirsjön touchar leden utkanten av ett villaområde och går sen vidare i skogen fram till vindskyddet, som ligger vackert i en glänta. Idag är det fuktigt och myggigt här, och vi stannar inte för mer än att ta ett foto.

”Dekorerat” vindskydd.

Strax därefter når vi en lång spång som tar oss förbi Logsjön. Det finns info-skyltarna längs spången, men de är tråkigt nog nedklottrade och oläsliga. Jag tänkte först att klotter och skadegörelse är ett problem för tätortsnära vindskydd, men så kom jag ihåg hur andra, mer avsides belägna vindskydd ”dekorerats” med namn och initialer inkarvade med kniv.

När vi närmar oss bebyggelsen gör leden en extra sväng längs elljusspåret innan den slutar vid en rejäl etappskylt längs en av de större gatorna i utkanten av Järna.

Etapp 10 avklarad!

Härifrån är det knappt en km till tågstationen. Vi tänker att vi ska avsluta med en fika i Järna, men det passar så bra med tågtider att vi tar pendeln till Södertälje och fikar där istället.

/Anna, 30 augusti 2023

Veckans turer

Om vår tur

Vi vandrar 19 km längs Sörmlandsleden, del av etapp 9 och hela etapp 10 från Södertälje till Järna. Tätortsnära till en början, fält och bebyggelse, ca 10 km i skogsmiljö.

Bli medlem i Sörmlandsleden (200 kr/år) och stöd arbetet med att underhålla och utveckla leden.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén