Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Lida – Södertälje

Denna dag 3 på vår Sörmlandsleden slack pack-tur är extra slack för vi ska bo på hotellet i Södertälje i två nätter till och lämnar således allt vi inte behöver under dagen på rummet.

Efter en rejäl hotellfrukost tar vi tåget till Tullinge station (23 min) och därifrån bussen till Lida friluftsgård (29 min). Det är en sådan otrolig lyx med bra kollektivtrafik – att på mindre än en timme kunna ta sig från storstadens citypuls till lugnet, skogen och nästan-vildmarken utan att behöva köra bil eller fundera på parkering!

Etapptavla mellan etapp 6 och 7.

Vid Lida friluftsgård är det fin utsikt över sjön Getaren och vi vandrar förbi skidbackar, höghöjdsbanor och andra spännande friluftsäventyr, så gott som ensamma idag längs Sörmlandsledens etapp 7.

Efter ungefär en kilometer kommer vi till den punkt där etapp 62 ansluter, den sista etappen på ledens stora rundslinga. Jag undrar hur många år det kommer att ta innan vi kommer vandrande på den… Vårt (mitt) mål är ju att vandra hela leden runt, i nummerordning. Kanske mer en dröm än ett mål, men vi får se!

Leden går genom fin skog på en del stigar men ganska mycket grusvägar, varav en som tar oss genom och förbi Botkyrka golfklubb. Golfare med sina golfvagnar korsar grusvägen flera gånger på väg till de olika utslagsplatserna. Klubben har en restaurang, men den ligger tyvärr i andra änden av banan och vi kommer inte att passera den på vår tur, så ingen kaffe på vägen där.

Väl igenväxt stig.

Strax före Vårsta lämnar de orange markeringarna grusvägen och leder oss in på en liten stig som slingrar sig runt ett litet hus och sen klamrar sig fast i skogsbrynet. Det är en härligt krispig dag, men solvärmen har ännu inte jagat bort daggen på gräs och busklöv, så vi blir ganska blöta på denna ganska igenväxta stig. Om vi haft lite koll på kartan skulle vi tagit åkervägen som går på fältet strax bredvid och kommit fram till samma plats fast med mindre fuktiga kläder.

Leden går några hundra meter genom bebyggelsen innan den dyker in i skogen igen för att runda Trollsjön, en vattenfylld dödisgrop med ”ett näst intill ett slutet ekologiskt system med en säregen och utmärkande biotoptyp”. Mitt otränade öga kan inte urskilja det säregna, men det är i alla fall vackert att gå här.

Trollsjön.

Efter ytterligare någon kilometer är vi framme vid etappskylten och ska vandra vidare på etapp 8. Men först ska vi pga dålig planering gå ner till Ica-affären och köpa lite mat och fika för dagens äventyr. Vid affären finns också en restaurang, men det är tyvärr för tidigt för lunch så vi nöjer oss med att ta en bake off-fika på en bänk utanför, innan vi traskar hela vägen uppför backen till etappskylten. 30 höjdmeter på 900 m, nästan två km extra vandring bara för att vi inte köpte på oss detta igår i Södertälje. Jaja, är huvudet dumt får kroppen lida 🙂

Ica-fika. Helt ok.
Så här glada är vi i alla fall då vi är uppe vid skylten på kullens topp igen 🙂

Etapp 8 börjar med en sväng genom Vinterskogens naturreservat och förbi Brotorpsbadet, en fin badplats med fina faciliteter. Ingen som badar, och bara någon enstaka hundvandrare på stigen – det märks att skola och arbete börjat igen för de flesta. Vår tur tar oss igenom den kuperade, varierade skogen och ut till skogsbrynet och fälten nordväst om Vårsta.

Knotig stig i skogsbrynet.

Strax därefter korsar vi Södertäljevägen. Här har vi kört många gånger på väg från eller till Gotland.

Muu!

På andra sidan är det grusväg ungefär en kilometer genom fält och hagar, upp mot en skogsklädd bergsknalle där vi viker av på en skogsstig. Vi skrämmer slag på en bärplockare, fullt fokuserad på att plocka de sista blåbären. Högst upp tar vi oss ut till klippkanten för en paus i solen. Nedanför på fältet sträcker sig järnvägsspåret från Södertälje Syd till Flemingsberg och vidare till Stockholm. Där har man ju också åkt några gånger.

Paus på klippkanten.

Vi traskar vidare några kilometer, genom skog och fält, och sen kommer vi till något märkligt. Mark och skog har hyvlats av, en gigantisk grusplan har anlagts och vägen dit har breddats rejält. Senare ser vi på en markör på Google Maps som säger Race Hall Stockholm, det ska alltså bli en enorm inomhusbana för gokart här. Öppnar i augusti 2024, så då kommer man att kunna käka lunch eller ta en paus i sin vandring för att tävla gokart.

Bred grusväg.

Än finns det dock inga pausmöjligheter så vi vandrar vidare en bit till, innan vi plockar fram camp-stolarna och tar en paus i en solig plats bredvid en annan, mindre grusväg. Dags att koka vatten till nudlarna vi köpte i Vårsta. Solen till trots finns det en och annan mygga här i den mossiga, fuktiga vägkanten.

Snabbt surf medan vattnet kokar.

Efter maten är det snart dags att korsa Södertäljevägen ännu en gång, och följa en lugn liten asfaltsväg.

Denna sorts asfaltsväg kan vara ok en kortare sträcka.

Efter ett par kilometer tar vi oss in på skogsstigar igen. Här delar vi leden med hästar, så det är ganska lerigt och upptrampat på sina ställen. Och snart är det dags för en tredje korsning av Södertäljevägen, denna gång i en tunnel.

Vacker, kuperad skog med ridstigar.

På andra sidan kan vi välja att följa leden eller göra en avstickare upp till toppen av en skogsklädd kulle där det ska finnas en fornborg och ett fikabord. Vi är lite nyfikna men också lite slitna – vi har ju trots allt vandrat 20 km idag och har 5-6 km kvar innan vi är framme – så vi väljer den enkla turen.

Och bara någon km senare hittar vi faktiskt ett fikabord – ett av flera som finns i skogen här, bland elljusspår, tennis- & fotbollsplaner, och industriområden. Det blir kaffe och en halv bulle, men vi sitter inte alltför länge för även här surrar det omkring en del mygg.

Resterna av Ica-fikat och nykokt snabbkaffe.

Sen är det inte långt kvar till etappskylten. Men idag är vi inte klara här, vi har tre kilometer kvar till Södertälje och vårt hotell, så det är bara att traska vidare på etapp 9.

Etapp 8 avklarad!

Leden går vackert längs Igelstavikens fina bostadsområden, men då Södertälje kanal är avstängd för renovering har leden en alternativ dragning längs åskammen parallellt med kanalen. Riktigt häftigt att gå här uppe faktiskt.

Kanalen skymtar nedanför.

Man går liksom lite undangömt, som på stadens baksida och istället för att passera under broarna med 20 meter eller mer tillgodo över huvudet är det nu nästan så att man stryker håret mot broarnas undersida. Nästan.

Järnvägsbron underifrån.

Efter järnvägsbron passerar vi de båda bilvägsbroarna, och sedan leds vi så småningom ner mot vattnet igen. Kanalen passeras på ett par mindre broar, och sen är vi framme vid vårt hotell som vi lämnade för nio timmar sen. Skönt att bara kunna gå rakt in, ta en kall dryck och en varm dusch, och sen äta gott i restaurangen.

/Anna, 29 augusti 2024

Veckans turer

Om vår tur

Vi vandrar 26 km på Sörmlandsledens etapp 7, 8 och en del av 9. Mycket bebyggelsenära vandring på grus- & asfaltsväg i fina omgivningar (i alla fall denna soliga augustidag).

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén