Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Tomtbod – Änggårde

Hur firar man nationaldagen? Med en tur, så klart! För tre år sedan gick vi en tur i Ronehamn, och varför inte göra det igen? Det blir en lite annan tur då vi börjar i Tomtbod, ett fint fiskeläge strax norr om Ronehamn. Här har det funnits ett fiskeläge sedan lång tid tillbaka, och ännu tidigare fanns det faktiskt ett fiskeläge bakom det nuvarande – hela området är fullt av fornlämningar med fiske-anknytning.

Vårt mål idag är att se om det finns en framkomlig väg längs kusten från Tomtbod till strandängarna norr om Ronehamn. Och att njuta av solen och försommarvädret så klart! Men det blåser rejält och den sydvästliga vinden för med sig havskylan, så det blir skjorta på innan vi ger oss iväg.

Tomtbod från sjösidan.

Knappt hundra meter söder om Tomtbod finns en udde med en ensam bod, nu omgärdad av högt gräs brännässlor. Finns också ett dass och en egen brygga. Undrar om placeringen här betyder att bodens ägare var lite förnämare eller att hen inte fick vara med i gemenskapen?

Strandängarna, fulla med tång som spolats upp hit vid höststormarna.

Det finns en antydan till stig i gräset efter fiskeläget, men den upphör snart och vi vandrar vidare över strandängarna och tar sikte på de rangliga stättor som tar oss över trådstängslen. Idag är det torrt och lättvandrat, men det kan nog vara riktigt blött och svårframkomligt under höst och vår efter regn och högt vattenstånd. Ett nätverk av gamla stensträngar (gärdsgårdar, vastar, stentun) genomkorsar området, men det är också otroligt mycket sten spritt överallt. Kan inte ha odlats mycket här.

Kummel. Bänk för vila och utsikt bredvid.

Korna med kalvar och kanske en tjur är utsläppta på bete, så vi avviker från vägen för en kringgående manöver runt flocken. Vissa djur studerar oss nyfiket, men ingen får för sig att närma sig. Det tackar vi för!

Ängarna är fulla med blommor – brudbröd, smörblommor, midsommarblomster och en massa annat. Ingen trift dock, denna lilla rosa blomma som färgsätter hela ängarna här under sin blomningstid i slutet av maj. Och knappt någon orkidé – vi ser en enda lysande cerise ängsnyckel och lite senare, i tallskogen, en guldbrun nästrot. Några förtorkade, utblommade nycklar i en gräsbevuxen hage. I övrigt nada. Men det finns som sagt tillräckligt med blomprakt ändå.

På skogsvägen mot Änggårde.

Efter ungefär 2,5 km är det dags att lämna kusten och ta av inåt land. Det är en skarp gräns mellan öppen strandäng och tät skog, och det är ganska skönt att få lite mer lä för vinden. På vägen passerar vi det fina Lejstuänge med sina bronsåldersrösen och andra fornlämningar. Finns en fin kulturstig i området – sväng av vid den lilla blå pilen strax innan vägen delar sig och följ stigen knappt 300 m så kommer du dit.

Men för oss är det lunchdags med dagens buffé på Änggårde Saloon. Vi sitter ute i solskenet då det är hyfsat vindskyddat. Det ger lite extra semesterkänsla att kunna stanna till och käka eller fika längs turen.

Svep för fler bilder.

Efter mat och kaffe är det dags att börja sig tillbaka till Tomtbod. Vi tar åkervägen nordost genom den stora hagen. Skylten på grinden varnar för tjur, men det finns inga nötkreatur inom synhåll (bara lamm) och vi känner oss ok med att ta oss förbi eventuella djurflockar vi stöter på. Håll bra avstånd och att inte gå genom flocken brukar fungera bra.

Det finns massor av bronsåldersrösen i Rone, och vi ser ett par skymta på avstånd här i hagen innan vägen leder oss in i skogen. På några ställen är det väldigt lerigt och sankt, upptrampat av många tunga fyrbenta djur, men det finns alltid en lite mindre stig vid sidan av som leder oss torrskodda förbi. Om man väljer att nyttja den, så klart… 🙂

Spår av många fyrbeningar, och en tvåbening.

Vägen meandrar fram genom snårig barrskog, sen glesare barrskog, och när vi närmar oss havet igen blir det vacker lövskog med enorma ekar. Och här mitt i en glänta finner vi ett fikabord! Kan inte minnas att det fanns här vid tidigare turer.

Oväntat fynd i skogen.

Bordet står mitt på en myrstig, med intensiv trafik till och från myrstacken en bit ifrån. Tacknämligt nog håller myrorna sig på marken och ingen klättrar upp varken på bordet eller på våra skor.

En av otaliga stensträngar.

Det blir sen samma väg tillbaka, över de gräsbevuxna strandängarna och rangliga stättorna. Det går nog inga betesdjur här närmare fiskeläget, det är mer igenvuxet med snår och enar än på de betade ängarna. Finns fördelar med att ha kreatur gående, även om det innebär en del omvägar för att undvika närkontakt.

För knappt tvåhundra år sedan var det betydligt mer öppet, enligt en målning över Tomtbod med närmaste omgivningar, och här ser man också hur lammen strosar omkring i hagen innanför.

Tomtbod i mitten av 1800-talet. Målning av Erik Olsson från Sanda, återgiven på informationsskylten vid fiskelägets parkering.

Målningen visar också att det fanns bodar en bra bit norrut om vägen (till vänster på bilden), men idag syns det inga spår av dem och den sidan är helt överväxt med högt gräs och vad som ser ut att vara vass eller ag en bit längre bort.

Hit men inte längre.

Vi hade ändå inte tänkt gå norrut idag, en halv kilometer bort börjar Hummelbosholms fågelskyddsområde med tillträdesförbud 15 mars – 15 juli. Och efter den 15 juli får det nog bli en bit inåt land ändå, med tanke på hur sankt och igenväxt det ser ut att vara. Men det får bli en annan tur-berättelse.

/Anna, 6 juni 2024

Läs om våra andra turer i Rone med omnejd.

Om vår tur

Vi vandrar 10 km från Tomtbod via kusten och vidare till Änggårde för lunch. Kor och lamm betar i hagarna, vidsträckta öppna strandängar, tallskog och lövskog. Sittbänk & fikabord. Turen går delvis på ostigad mark.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén