Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Skottvångs gruva – Bredsjön

Efter en kort sejour hemma på ön får vi nog av alla turister och beslutar oss för att turista själva – i Sörmland, på Sörmlandsleden. Vi startar vår tur där vi avslutade för en vecka sen, vid Skottvångs gruva. Och precis som sist behöver vi ta oss hit med bil då det är långt till närmsta busshållplats eller tågstation.

Etappstart vid Skottvångs gruva.

Klockan är kvart över tre på eftermiddagen då vi blir avsläppta för vår tur och ger oss iväg på etapp 16 mot Harsjöhult.. Ganska sent att börja en vandring, men vi har planerat en kort tur idag -”bara” 7-8 km – och det är mitt i sommaren så kvällarna är ljusa och mörkret faller sent.

Ett av två vindskydd i närheten av Skottvång

Leden går västerut drygt hundra meter längs en grusväg, passerar det andra vindskyddet i skogen här vid Skottvång (även detta märkligt nära bebyggelsen och verksamheten), och svänger sen norrut in på en slingrande skogsstig.

Väl skyltat!

Efter knappt två kilometer korsar vi grusvägen mot Lilla Vasskär Bed & Breakfast, och här når vi etappens första fikabord! Dock lite tidigt för en paus, så vi vandrar vidare.

Fikabord vid

Här får jag också turens (och årets) första broms-bett, på ringfingrets knoge. Vis av tidigare erfarenheter anar jag att handen kommer att svullna upp rejält så tar jag av mina vigselringar för att undvika att de stryper blodflödet till fingret. Ett bra beslut, visar det sig.

Klippigt värre.

Vi tar istället en fikapaus efter tre kilometer, sittandes på de solvarma klipporna. Och knappt två kilometer efter det når vi fram till en skogsväg. Här slingrar sig leden i riktiga krumbukter genom gamla gruvområden, med inhägnade gruvhål, slagghögar och rester av malmtågens banvallar.

Gruvhål.

Vid resterna av Älgsjöbackens gruva från 1600-talet finns ett fikabord, perfekt för nästa paus då vi vandrat drygt sex kilometer.

Fikabord vid Älgsjöbacken.

Vi tar oss sen ner till lägre belägna och betydligt blötare omgivningar med många fallna träd.

Den första breda bäcken passeras på en bro.

Det finns skyltning mot en alternativ väg att ta om det är väldigt blött i markerna, men vi följer leden som går parallellt med en bäckfåra i skuggan av en bergsklint. Det är faktiskt riktigt blött på en del ställen, men vi tar oss förbi utan större problem. Vi passar också på att fylla på vattenflaskorna vid den källa vi passerar.

Bergsklint, led, vandrare, bäckfåra under grönskan samt många fallna träd.

Strax före vi korsar ännu en grusväg finns det ett dubbelt torrdass, och vid grusvägen finns det soptunnor för eventuellt skräp man har burit på. Sen är det bara knappt tvåhundra meter kvar till vindskyddet som ligger riktigt vackert vid Bredsjön med en eldstad framför och ett fikabord bredvid. Vi är först på plats och lägger in våra ryggsäckar i vindskyddet.

Vindskydd på en liten höjd vid sjön.

Klockan är kvart över sex och vi har vandrat i ungefär tre timmar denna varma sommardag. Dags för ett bad!

Aaaah så gott att skölja av sig svett och damm.

Det dyker upp ett par andra vandrare, som slår upp sitt tält på en av bergsknallarna bredvid. Och sen kommer det ett par till, som också hittar en relativt plan plats för sitt tält. Så vi får ha vindskyddet för oss själva inatt. Lyx!

Men det blir några trevliga samtal med de andra sällskapen medan vi gör kvällsmat på var sitt vis och tittar på hur himlen långsamt mörknar efter solnedgången.

Klockan 22.36.

Och sen är det godnatt!

/Anna, 20 juli 2024


<< Bredsjön – Härbärgsjön
Del av etapp 16, etapp 17 & del av etapp 18, totalt 16 km

Rundslinga Stenhuggarmon >>
Etapp 15:2 och del av etapp 15, totalt 11 km

Om vår tur

Vi går 8 km längs första delen av etapp 16 på välskött led genom vacker skog och kulturhistoriskt intressanta omgivningar.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén