Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Gotland runt: Kappelshamn – Fårösund

Vår turkarta mellan Kappelshamn och Fårösund omfattar i dagsläget ungefär 40 km vandring. Första sex kilometerna går till största delen på asfalt, sen är det lättvandrade sträckor på mestadels plana stenstränder eller strandängar. Vi gick (nästan) hela sträckan i ett svep på två dagar med övernattning i tält, men det går lika bra att dela upp det och ge sig ut på egna strövtåg i området.

Kvar att fylla i på kartan är 1-2 km ner och upp längs Grönudden mellan Hau och Strå.

Kappelshamn – Bläse, 14,5 km

Kappelshamnsviken skär djupare in än man kanske tror – det är nästan 3,5 km vandring på bilvägen (väg 149) från busshållplatsen i Kappelshamn innan man kan svänga in på avtagsvägen mot Storugns och Bläse, och sen är det 3 km till innan man passerat Storugns. Det är frodigt och vassbevuxet längs viken, med flera hustomter inklämda på den smala remsan mellan bilvägen och havet. Det verkar vara svårt att gå vid vattnet och bilvägen är den enda vettiga vägen fram.

Utsikt mot Storugns från badbrygga & sällan använd grillplats vid Snäckersvallen.

Vill man ändå maximera sin strand-vandring så kan man ta sig ut till havet en liten bit från strax efter hållplatsen i Kappelshamn och gå halvannan kilometer till hamnen, och en liten bit längre söderut kan man dyka in på gräsklippta stigar vid idrottsplatsen och slippa ytterligare en knapp km bilväg.

Ett alternativ är att ta bussen ut då man vissa turer kan hoppa av vid Vikändens hållplats 400 m söder om avtagsvägen och skippa hela sträckan från Kappelshamn.

Avtagsvägen mot Bläse.

Efter att man svängt av mot Bläse och Fleringe finns det några små grusvägar som leder ner till vattnet men det ser fortfarande väldigt snårigt och vassigt ut så det blir till att fortsätta vandra på asfaltvägen. Efter 3 km passerar man äntligen Storugns och kan ta sig ut på den bilfria klapperstensstranden.

Nu blir det lätt och fin strandvandring i 5 km, förbi spridda små hus och fiskebodar och gamla kalkugnsruiner och vidare genom Grodde naturreservat med sin breda strand av grovt grus och sten. Det finns flera bänkar och fikabord för en paus längs vägen.

Fikabord bakom resterna av en kalkugn. Hallshuk i bakgrunden.

När man rundat Kyrkudden i norra änden av Grodde fortsätter faktiskt stigen en bit längs kusten, men vid tidigare besök här har den upphört så som stigar gör ibland och man får leta sig vidare genom övervuxen snårskog eller försöka trixa sig förbi privata tomter. Det blir enklast med en sejour ut på asfalten igen i ungefär 1,5 km, över en bred bäck, förbi fler hus och sen ser man Bläse kalkbruk på håll.

Stig ut på stranden och vidare till kalkbruket.

Efter ytterligare 1,5 km på stenstranden är man framme vid Bläse kalkbruk. Här finns det säsongsöppen restaurang, toalett, gästhamn med badmöjligheter, museum och kalktåg. Parkeringen kan nyttjas året runt.

Bläse – Ar, 11 km

Från Bläse är det nästan uteslutande vandring på svallgrus och klappersten eller på den ojämna, skumpiga körväg som går längs kusten. Trots det bil-ovänliga skicket är det många bilar och husbilar som ger sig ut på den under säsong.

Slagghögen vid Bläse kalkbruk. 25 möh.

För vandraren är det mycket bättre, både stenstrand och körväg är enkla att gå på. Det som kan vara jobbigt är att ta sig till vattnet nerför de branta, ibland ett par meter höga strandvallar av sten som vågorna spolat ihop. Eller, nerför går ju bra men det kan vara lite trixigt att ta sig upp igen få stenen börjar rasa iväg.

En bit efter Grostäde fiskeläge måste man gå på vägen då det är sankt och kraftig vegetation längs kusten, men ganska snart blir det klappersten igen och man kan vandra vidare ända till Ar fiskeläge längs vattnet.

Bästeträsks naturreservat sträcker sig ut till kusten.

Vi finner inga vilda picknickbord eller bänkar längs denna sträcka, men det finns en del fina platser längs sträckan att slå upp ett tält på i hyfsad avskildhet med tallar och enar som insynsskydd, framför allt vid Ajnesriv, en bit efter Grostäde men före ovan nämnda gräsmarkerna, runt Hälludden och sydväst om Blå Lagunen i Bästeträsks naturreservat. Vid Blå Lagunen finns även fikabord och nya torrdass. Och massor av folk sommartid.

Det är sötvatten i kalkbrottet, det tas regelbundet vattenprover för att kontrollera vattenkvaliteten och det finns (fanns?) både kräftor och fisk såsom sutare och regnbåge, så det kan nyttjas för dricksvatten med vattenfilter och efter eget omdöme. Det verkar annars vara ont om möjligheter att fylla på vatten längs denna sträcka.

En tidig morgon vid stenkusten.

Innan Ar passerar man också Falholmens långsmala ö. Det är ett fågelskyddsområde med tillträdesförbud 15 mars – 15 juli, och det är aldrig så lågt vatten att grusreveln ut till ön är torrlagd, men det går att vada ut dit.

Strax efter Falholmen når man Ahrs fiskeläge. Här finns det bänkar och en iordningsställd grillplats. Hela området är ett populärt besöksmål sommartid med husbilar på rad längs den gamla utskeppningsgkajen. Övrig tid på året är det lugnt och stillsamt.

Ar – Fårösund, 14,5 km

Efter Ar vandrar man vidare på en kustnära stig som övergår i en kustnära grusväg, eller vad som ser ut som en körväg i strandvallarnas grova gråa grus.

Kustnära grusväg.

När man kommer in på Trelge skjutfält kan hålla sig nära vattnet genom att avvika från vägen och fortsätta rakt fram längs Trälgviken, över strandgrusvallar med varierande grad av växtlighet (dock måste en bäck passeras med ett rejält skutt), runda Vialmsudd och fortsätta på stenstranden fram till Hau rävlar med sitt vita kummel.

Nu tackar klappersten och grusvallar för sig, och man vandrar vidare på strandängar söderut. Det finns en stig till en början, men den försvinner bland snåriga buskage och vildvuxet strandgräs strax efter fyren, så man får ta sig fram i terräng en bit.

Fyren vid Haurevlar, med ny fin kur och orange hatt.

Vid den nyligen röjda gränsen för skjutfältet tar vi oss in till grusvägen och följer den sen söderut genom skogen. När vi går här vräker regnet ner så vi väljer att inte ta oss ut på Grönudden – det får bli en tur för en solig dag. Istället följer vi grusvägen genom den täta skogen ner till Strå hamn och förbi.

Strå utskeppningshamn, inhägnad.

Sen är det vandring på kustnära mindre körvägar eller stigar över strandängarna ända fram till Fårösund. Det finns stättor eller grindar vid de flesta stängselpassager, men beroende på vilken väg/stig man väljer kan man behöva klättra över ett stängsel & passera en mindre bäck.

Kustnära stig mot Fårösund.

Man får hålla sig utanför Marinhamnen och sicksacka sig fram på bil- och gång-/cykelvägar till färjeläget och bussens ändhållplats i Fårösund. Tyvärr är toaletten vid färjeläget stängd då vi är där en söndagskväll i mars. Förvånande, Trafikverket brukar vara bra på att erbjuda nödiga resenärer en möjlighet att lätta på trycket.

I Fårösund finns en livsmedelsbutik (bra öppettider året runt) och några caféer och restauranger (varierande öppettider). Det går bussar året runt, alla dagar till Fårösund.

/Anna


Fårösund – Fårö runt >>


Andra turtips i området

Turkarta

Vandra Gotland runt!

Hitta inspiration för din nästa tur längs Gotlands kust med Vardagsturs turkarta.

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén