Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sörmlandsleden Lilla Horssjön – Mölnbo

En tidig kväll medför ofta en tidig morgon efter, och så även denna gång. Jag har sovit riktigt riktigt gott, och känner mig ordentligt utvilad. Morgonluften är kylig, det är bara 5-6 grader, men solen värmer skönt då vi kokar vatten till gröt och kaffe.

Godmorgon! Klockan är halv sju och det är dags att vakna!

Vi är på väg vid åtta-tiden, uppför berg och nerför berg. Det ser ut att finnas fina tältplatser även längs Stora Horssjön och Trönsjön, kan vara bra att veta om man kommer hit fler gånger – det är nog inte alltid man har hela detta fina område för sig själv som vi har haft.

Uppför uppför uppför.

Efter tre kilometer når vi ett led-vägskäl. Vår sex dagar långa slackpacking-tur ledde oss hit i augusti förra året efter att ha vandrat etapp 1 till halva etapp 12. Liksom då ska vi avsluta vår vandring med att ta etapp 12:1 till Mölnbo för vidare transport hemåt.

Vägskälstavla visar de olika lederna.

Eftersom det inte var många månader sen vi gick här är sträckningen bekant, men det är betydligt blötare i markerna nu i maj än det var i augusti.

Idag är vi tacksamma för spången!

Och vi har inte glömt hur fint det var att fika vid Akaren. Det finns en grillplats i mitten av udden, men vi väljer att sitta i solen vid sjökanten.

Lunchpaus i solskenet vid sjön Akaren.

Den fortsatta sträckan är väl röjd, och denna gång behöver vi inte klättra över enstaka fallna trädstammar. Inte heller behöver vi navigera runt ett större område med knäckta granbarksborre-angripna träd.

Värsta plockepinnet av knäckta träd. Föredömligt röjt för vandraren.

I slutet av leden finns ett par längre spänger som tar oss torrskodda över sjöar och myrmarker.

Och precis innan idrottsplatsen finns ett fint fikabord, lite undanskymt placerat här i grönskan. Det blir ingen längre paus här, nu är vi på upploppet och har en tågtid att passa.

Paus vid fikabordet.

Efter 7 km är vi framme vid starten av etapp 12:1.

Framme!

Vi har ännu en kilometer att gå till Mölnbo pendeltågstation. Sträckan är markerad med Sörmlandsledens svarta S på orange bakgrund och det dröjer inte länge förrän vi sitter på en bänk på stationen och äter upp resterna av våra snacks i väntan på tåget.

/Anna, 7 maj 2024


<< Djupsjön – Lilla Horssjön
Del av etapp 13 och del av etapp 12, totalt 12 km

Järna – Mölnbo >>
Etapp 11, del av etapp 12 och hela etapp 12:1, totalt 17 km

Om vår tur

Vi går 8 km längs delar av Sörmlandsledens etapp 12 och 12:1.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén