Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hejnum Kallgate

Det har gått några år sedan vi var i Hejnum-Kallgate sist så vi kör ut dit denna fina fredag för en vardagstur. Det går inte att missa den stora vandringsled-skylten längs Visby-Slite-vägen, och vi svänger av och parkerar vid den stora öppna planen.

Bredvid parkeringen finns fikabord och en rejäl eldstad.

Hela området här är en mosaik av flera olika mer eller mindre sammanhängande naturreservat – vår tur idag kommer att ta oss in i delar av Hejnum hällar och Hejnum Kallgate.

Våtmark vid parkeringen.

Så här på våren finns det enormt många blommor så jag varnar redan nu för att det kommer att bli enormt många blom-bilder i detta inlägg 🙂

En skylt vid parkeringen leder oss i rätt riktning. Spoiler alert: de här skyltarna kommer att orsaka lite förvirring under turen.

6,1 km till vandringsleden? 6,1 km lång vandringsled? 1,9 km till utsiktstornet?

En skogsväg kantad av blommor leder oss nordväst i trehundra meter, sen kommer en fyrvägskorsning där vi svänger mot nordost för ytterligare en och en halv kilometers vandring.

Vägminne – vägen vi går på är den gamla landsvägen mellan Visby och Bunge

Efter denna blomkavalkad har vi nått ännu en fyrvägskorsning och en ledskylt, som visar att det är 1,7 km tillbaka parkeringen (stämmer), men fortfarande är det 6,1 km till vandringsleden.

Lite snabb matematik ger att det är 0,2 km kvar till utsiktstornet. Men vandringsledsskylten visar fortfarande 6,1 km? Se även bild 4.

Givetvis väljer vi att gå upp till utsiktstornet för att se på utsikten!

Över färisten uppför backen!
Så här ser utblommade fältsippor ut.
En quadruppel-nyckel!
Uppe på backens topp ska vi ännu högre upp!
Utsiktstornet har nog inte besökts på länge.
Vi såg inga fåglar i närheten så det kanske är ett övergivet bo 🙁
Utsikt över skog och Slite vid horisonten. Festligt att något som upplevs så stort i verkligheten ser så obetydligt litet ut på bild.

När vi beundrat utsikten klart går vi ner för trapporna och ner för backen tillbaka till fyrvägskorsningen. Det finns inga fikabord men några stora, sittvänliga stenar i hörnet fungerar nästan lika bra för en kaffipaus.

Kaffi med mjölk.

Efter pausen fortsätter vi norrut på skogsvägen. En något sliten fornminnesskylt står i vägkanten, och när vi kikar i Fornsök beskrivs den bara som ”Hög”. Det mest spännande med högen är nog den grotta som ska finnas 100 m norr om den. Tyvärr hinner vi ju glömma bort detta på den tid det tar att gå 100 meter, så vi får leta upp den vid nästa besök!

Skylt för ”Hög”.

3,4 kilometer in på vår tur kommer vi till nästa ledskylt. 1,2 km från utsiktstornet stämmer, och 2,7 km till parkeringen är också hyfsat ok. Men vandringsledsskylten visar fortfarande 6,1 km…?

Skylt.

Vi svänger i alla fall av här och går in på våtmarkerna – det stora rikkärret. Rikkärr, källmyr eller kalkkärr har generellt gott om mineraler, framför allt kalk, men har ont om fosfor vilket gör att de ändå är näringsfattiga.

Och ja, det finns fattigkärr, som då har ont om det mesta och inte så många olika växtarter.

Både led för vandrare och för cyklister.
Vit blåsippa.
Vit vitsippa.
Vit ledmarkör.

Det är över 2 km spänger som snirklar sig fram över rikkärret, med kortare sejourer genom skogsmark. Sist vi var här var det stora flockar av nötkreatur som gjorde plötsliga rusningar genom just skogsmarkerna så man fick se upp lite när man gick över de öppnare områdena där.

Och sist jag var här var jag så upptagen med att spana efter vilda kossor att jag inte såg var jag satte fötterna, lyckades kroka in en fot under en rot och gjorde en riktigt rejäl vurpa med markkontakt. Inget brutet och inga tänder utslagna, tack och lov!

Spång.
Mer spång.

Kärret får en rosa nyans av de tusentals majvivor som växer i gräset.

Majvivor.
Massa majvivor.

Rätt vad det är spricker molnen upp och solen kommer fram!

Ut på tur, aldrig sur! Men extra glad med lite värmande solstrålar 🙂

Efter drygt två kilometer spångvandring kommer vi fram till en stätta som vi klättrar över till traktorvägen utanför. Och en skylt…

Ja, vad ska man säga… 1,2 km till utsiktstornet stämmer i alla fall.
Lite drygt en kilometer ska vi följa denna väg.
Över ännu en färist.
Tillbaka till en fyrvägskorsning och en bekant skylt…

Sedan går vi tillbaka på samma väg vi kom på, ganska exakt 1,7 km från skylten till parkeringen.

Fina maskrosbollar.
En sista blombild, grusbräcka med vackert röda stjälkar och blad.

Vår runda blev lite drygt 8 kilometer, så hur vi än vänder och vrider på det förstår vi inte vad vandringsledsskylten med sina ”6,1” betyder.

Men det var en fin tur, härliga omgivningar och gott med kaffe utomhus!

/Anna, 28 maj 2021


Om vår tur

8 km vandring längs skogsvägar och spångade stigar. Fikabord & grillplats vid turens start. Utsiktstorn.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Vardagstur

Tema av Anders Norén