Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Hembygdsled Fröjel – Klinte

26/10 2024: Det finns en ny turberättelse från den upprustade och aningens omdragna leden:

Hembygsled Fröjel – Klinte 2024


Vi har gått till Fröjel från Klinte längs pilgrimsleden genom skogarna, nu ska vi ta oss tillbaka längs Fröjel hembygdsled som går längs kusten och sen inåt land till Klinte kyrka.

Fröjel kyrka.

Efter en lätt lunch och lång paus i skuggan vid kyrkogården ger vi oss iväg.

En tunnel av grönt lövverk, väster om kyrkogården.
Kastalruin från tidig medeltid, med fin utsikt över fält, hav och Karlsöar.

Leden börjar vid kastalruinen, och är märkt med vita stolpar och blå mölle-skyltar.

Ledmarkör gömmer sig i det höga gräset.

Leden svänger strax västerut och följer en asfaltväg som blir grusväg som blir åkerväg fram till en grind mot strandängarna.

Vit pil visar åt vilket håll vi ska.

Det finns ingen egentlig stig att följa på strandängarna, bara en och annan ledmarkör som indikerar vilken riktning man ska åt så det är fritt att ströva fram hur man vill.

Här väljer vi att gå på spången.

Leden känns tyvärr lite eftersatt, det är ganska övervuxet och riktigt trasigt på sina ställen.

Nja, vill nog inte passera på denna stätta. Som tur var resten av staketet i samma skick och det gick lätt att kliva över.
Vi passerar en mindre skogsdunge, och här är det ordentligt igenväxt.

Efter skogsdungen kommer vi ut på strandängarna väster om Gannarve gård och skeppssättning. Förra året hade gårdscaféet öppet, men det är stängt i år och vi får traska vidare utan kaffepaus.

Vita stenar indikerar riktning.

Det är vackert att gå här över strandängarna, och det blåser alldeles lagom mycket för att svalka skönt och hålla flygfän borta. Efter ungefär tre kilometers vandring kommer vi fram till ett skogsparti, där hembygdsleden går parallellt med en naturstig som utgår från Mulde gård.

Vit markör = hembygdsled. Röd markör = naturstig.

När vi passerat skogspartiet kommer vi ut till kusten och den åkerväg vi ska följa norrut i nästan ett par kilometer.

Stätta som fungerar tar oss över stängslet.

Grusvägen går förbi en mysig badplats, men tyvärr gör västanvinden också att det är mycket grumligt vatten med mycket tång och släke längs stranden så vi avstår att bada idag 🙁

Även här fin utsikt mot Karlsöarna.
Riktigt fina kardborrar.

Strax därefter lämnar vi kusten och går nordost på en stig som tar oss igenom skogsmarkerna söder om Klintehamn. Blandskog, barrskog och ett stor område med hassel- och lövskog.

Långa benet före 🙂
Stigen passerar vindmöllorna som lojt snurrar i vinden.

Efter skogsvandringen kommer vi ut på åkrarna, där säden börjar mogna och bli klar för skörd.

Gula fält med råg.

Vi passerar vägen mellan Fröjel och Klinte och fortsätter vidare nordost. Här är det ont om synliga ledmarkeringar och vi får plocka fram kartan för att gå på rätt håll i korsningarna.

En hel flock med brudsporrar växer i det skuggfuktiga gräset.

Vi kommer så småningom ut vid Värsändegården som nu ägs av Klinte Hembygdsförening. Det är inte öppet där idag så vi fortsätter på leden nordost längs den smala asfalterade vägen.

Fin enkelsidig allé.

Det är inte särskilt mycket trafik på vägen så det går bra att gå här, och vi följer den mot den betydligt större och mer trafikerade väg 141 mellan Visby och Hemse. Strax innan vi kommer fram till väg 141 sitter en ledmarkör med en pil som pekar mot höger, så vi slår in på den väg som leder åt höger strax efter markören…

Det skulle vi inte gjort, vi passerar genom en gård, förbi ett par åkrar och är sen på väg söderut igen… Tydligen går leden på väg 141, så vi försöker gena tillbaka dit. Åkrarna vi passerade är skördade med endast stubbrester kvar, så vi går försiktigt i åkerkanten och smiter ut på vägen så fort vi kan.

Klinte kyrktorn från väg 141.

Det är inte helt bekvämt att gå på denna väg, det är många bilister som gasar på ordentligt och det är ganska smalt, men det tar som tur är inte många minuter att ta oss fram till Klinte kyrka. Här finns det fikabord i skuggan av de stora lövträden, så vi sätter oss ner för en paus och skotömning.

Hembygdsleden går genom fina miljöer, men den skulle kunna förbättras med lite omvårdnad och någonstans att sitta och pausa längs vägen – den är 8 km lång enligt broschyren (10 km visade våra gps-klockor men vi gick ju lite extra då vi villade bort oss på slutet) och det kan vara ganska långt att gå utan en sittpaus.

Det är i alla fall skönt att vara ute på tur 🙂

/Anna, 18 juli 2021


Om vår tur

26/10 2024: Det finns en ny turberättelse med karta från den upprustade och aningens omdragna leden:

Hembygsled Fröjel – Klinte 2024


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Malin 3 mars 2024

    Hej! Jag försökte att ta mig på leden idag men det var ett avbrott nedanför Gannarve gård där markeringarna upphörde. Tyvärr hittade jag inte vidare mot Fröjel utan fick vända.

    • Anna 5 mars 2024 — Inläggsförfattare

      Vad trist! Det var några år sedan vi gick där sist, och då var det inte heller helt enkelt att hitta rätt just där. Vitmålade stenar markerade leden på ett ungefär på strandängarna, men sen när man skulle igenom skogsdungen längst söderut var man var tvungen att ta sig över en gammal trägrind, och det var rejält övervuxet. Jag tror det planeras för upprustning och bättre underhåll av leden under 2024. Hoppas du fick en fin tur ändå! 🙂

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén