Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Broträsk runt, Lojsta

Vi är ute på en kringeltur och stannar till vid Lojsta slott för en fika. När vi ändå är där går vi den fina slingan runt Broträsk, en av de fem sjöarna vid Lojsta slott. Stigen går runt resterna av slottet/fornborgen mellan Broträsk och Slottsträsk, och det finns informationsskyltar som berättar om hur borgen sett ut och vem som levt och verkat där.

En bro och spänger tar oss vidare över passagen mellan Broträsk och Rammträsk. Det är högt vatten i sjöarna, spängerna har några år på nacken så de sviktar rejält då man går på dem och ligger då bitvis under vatten. Stor risk att bli blöt om fötterna!

Försiktiga framsteg på blöta spänger genom vassen.
Fast mark igen!

Efter korsning av gattet kommer vi upp på vad som ser ut som ett övervuxet kalhygge.

Ännu en passage, dock kommer vi torrskodda igenom här!

Stigen leder vidare runt Broträsk och upp på klinten sydost om sjön. Här är det branta sluttningar 10-20 meter ner mot sjön så det gäller att inte trampa snett! Höjden har fördelar också – fin utsikt mot landskapet runt omkring.

Utsikstplats.

Vi tar oss sedan ner igen och rundar sjön via ännu ett gäng spänger, och avslutar med kaffe och våfflor på kaféet. Mums!

/Anna, 17 juli 2015


Om vår tur

2,5 km tur runt fornborgen & Broträsk.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén