Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vallone di Contenery – Ciarcerio

  • Längd ca 15 km (delvis med lift)
  • 1 560 – 2 480 meter över havet (delvis med lift)
  • Tidsåtgång ca 7 timmar inkl lunch, fika, bad och foto
Klicka på kartan för att öppna i ny flik.

Efter en god frukost med otroligt gott kaffe samlas vi med vår vandringsgrupp utanför hotellet och vi går knappt en kilometer till en av Champolucs skidliftar som tar oss 400 meter upp längs bergssidan till Crest, där vi börjar gå uppåt på vägen genom pisterna.

På vägen från Crest, Matterhorn sticker upp i bakgrunden.
Ut på tur, aldrig sur!

Vi ska upp ytterligare drygt 300 höjdmeter innan det är dags för fika, och vi traskar glatt på uppför de gräsklädda pisterna. Det är en behaglig vandring och vi glömmer inte att höja blicken och se de fantastiska omgivningarna och den hisnande vackra utsikten över bergen.

I väntan på snön… 🙂
Fotografering av fotograf.

När vi kommer upp till Rifugio Belvedere är det dags för fika! Den här typen av vandring är egentligen oerhört lyxig – att kunna stanna till på ett litet fik mitt i backen och dricka en kopp alldeles nygjord cappuccino.

Fika! Rifugio Belvedere.
Utsikt över Valle d’Ayas.

Efter fikat går vi vidare uppåt och inåt i Vallone de Contenery, en gräsklädd klippdal omringad av höga spetsiga bergskammar. Det är riktigt varmt här, och vi ska upp 200 höjdmeter till innan det är dags att ge sig neråt igen mot Lago Cierciario och ett avsvalkande bad!

Bärbar skugga är ganska behändigt.
Lago Ciarcierio.
Dags för ett dopp!

Det är en alpsjö men sjön fylls inte hela tiden på av nytt smältvatten från glaciärerna utan hinner värmas upp av solen och badtemperaturen är riktigt behaglig.

Fin utsikt över Valle d’Ayas.

Vi går vidare neråt och drygt en och en halv timme senare stannar vi på Ristorante La Mandria Ayas för en god och välbehövlig lunch och kall dryck – gott i den här värmen!

Efter lunch har vi fortfarande knappt tre kilometer och trehundra höjdmeter ner innan vi är framme vid Alpe Ciarcerio och liften som ska ta oss ner till Frachey strax norr om Champoluc.

Kossor på pisterna.
Bro över namnlös bäck, avrinning från glaciärerna.
Nedför genom den glesa barrskogen.
Ledet med vandrare tar sig nerför Alpe della Forca Inferiore – den nedre högaffel-bergsängen (italienskan är något rostig så ta det med en nypa salt!)
Vi korsar den namnlösa bäcken igen.
Skyddshytt vid laviner.

När vi tagit liften ner från Alpe Ciarcerio till Frachey är det tre kilometer att gå tillbaka till Champoluc, men det är plant och lättvandrat, och dessutom lockar ju en After Walk!

Turistmeny 1500 €. Jag hoppas de menar 15.00 €… 🙂

Även denna dag är det så klart skönt att avsluta med ett besök på spa-avdelningen, ett dopp i poolen och en god middag!

/Anna, 27 juli 2015

(Foton med filter Cool Light, Adobe Lightroom)


Veckans vandringar

Läs mer om vår vandringsresa med STS till Champoluc i de italienska Alperna!


Följ Vardagstur på Instagram!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén