Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

St Jacques des Allemandes – Lago Blu

  • Längd ca 11,5 km
  • 1 690 – 2 330 meter över havet
  • Tidsåtgång ca 6 timmar inkl lunch, fika, bad och foto
Klicka på kartan för att öppna i ny flik.

Valle d’Ayas har en förträfflig lokaltrafik – det går bussar fram och tillbaka längs dalen hela dagen och det är gratis att åka med! Så vi följer vår guide och vår grupp och åker från Champoluc längst in i dalen till Saint Jacques des Allemandes, där vi ska börja dagens vandring. En äldre italiensk man med käpp går av på samma ställe, och vi ser att han börjar gå åt ungefär samma håll som vi, men betydligt långsammare.

Vedförråd inför vintern.

Vi börjar med att ta oss upp 400 meter på 2,5 km vandring genom en frisk, fuktig barrskog. Ungefär halvvägs stannar vi till vid Fiery och ett gammalt hotell med en fantastisk utsikt över Valle d’Ayas och de omgivande bergen. Det är ännu en varm dag och skönt att kunna vara i skuggan.

Uppför genom den glesa barrskogen.

Vi kommer ut på en äng – Alpe di Verra Inferiore, vilket betyder att det finns en Alpe di Verra Superiore – och följer den norrut.

Glada vandrare på Alpe di Verra Inferiore.

I slutet av ängen är det dags för en fikapaus, vid en liten gul husvagn, komplett med espressomaskin och kylskåp. När vi sitter och fikar ser vi den äldre italienske mannen med käpp passera, långsamt men jämnt tempo, vidare mot sjön dit vi också ska.

Citronen – en liten kiosk med allt vandraren behöver. Kall dryck eller en nylagad cappuccino (med riktig espressomaskin, ingen kapsel eller pulver!).
Vidare uppför och in i Vallone di Verra.

Efter drygt fyra kilometers vandring ser vi Lago Blu framför oss – en blågrön sjö som hela tiden fylls på av smält glaciärvatten och håller sådär fyra grader. Klart vi ska bada!

Badpaus vid Lago Blu. Något tveksamt till en början…

Det är så ojämn botten och känns obehagligt för fötterna, så istället för att stå där och tveka slänger jag mig i vattnet, så är det gjort! Simmar ut till ett klippblock sen tillbaka. Minst sagt uppfriskande!

Simmare i 4-gradigt vatten. Brrr!
Mer grön än blå sjö – vackert är det i alla fall!

Jag torkar snabbt i solen, tar på mig kläderna och sen traskar vi vidare upp mot de grusvallar som för bara några tiotals år sen var täckta av glaciärerna kring Monte Rosa-massivet.

Utsikt mot Alpe di Verra Inferiore. Citronen är dold bakom träden härifrån.
Vallar av glaciärgrus, från de smältande glaciärerna runt Castor och Pollux.
Torrente di Verra – fyller på Lago Blu.

Vi vänder sedan tillbaka och går längs en av smältvattenbäckarna vidare tillbaka till Alpe di Verra Inferiore och håller därefter mot öster för att ta oss ner mot vårt lunchställe.

Mot lunchen på Rifugio Guide di Frachey i Résy.

En god lunch och lång paus senare fortsätter vi neråt längs en mycket slingrande stig genom skog och ängar.

Sicksackstig neråt.

Sex timmar efter vår start i Saint St Jacques des Allemandes är vi tillbaka vid busshållplatsen, och vi tar bussen tillbaka till Champoluc. Härligt trötta i benen, lätt solbrända, och så där tillfreds i själen som man blir efter en sån här dag.

Berg inbyggt i huset.

I Champoluc väntar After Walk, bad, mat och en god natts sömn.

/Anna, 28 juli 2015

(Foton med filter Vivid, Adobe Lightroom)


Veckans vandringar


Följ Vardagstur på Instagram!

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén