Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Vesuvius & Pompeji

  • Längd Vesuvius ca 4 km från parkeringen till toppen av promenaden
  • Tidsågång ca 2 timmar inkl guidning, beundran och fot
  • Strövtåg i Pompeji ca 2 timmar
Klicka på kartan för att öppna i ny flik.

Onsdagen ägnas åt en tur till Vesuvius och Pompeji. Denna utflykt ingår inte i Prima Travels utbud men vår fantastiska guide har arrangerat den åt oss, och vi är mycket glada och tacksamma för det.

Vi åker minibuss över bergen på en mindre väg, och då vi passerat över får vi en fantastiskt vy av av Neapel och Vesuvius. Jag har inte riktigt förstått hur nära mångmiljonstaden vulkanen ligger – det är bebyggelse ända upp på vulkansluttningarna!

Vesuvius. Det egentliga Neapel ligger utanför bild till vänster.

Och som om det inte räcker att ha en enorm vulkan i grannskapet finns det tydligen ett helt fält av vulkaner väster om staden – Campi Flegrei eller Flegreiska fälten – och det finns en hel ring av vulkaner under vattnet utanför.

Det är massor av bussar och bilar på parkeringen, men vår chaufför släpper av oss och vi går upp mot vulkankäglan längs en bred promenadväg.

Informationsskylten vid stigens början går rakt på sak.

Vad vi inte riktigt förstått och vad vår guide förklarar för oss att vi går utanpå det som är kvar av Vesuvius vulkankägla efter utbrottet år 79, men att vi går inuti resterna av en ännu större vulkan – Mount Somma – som kollapsade efter ett utbrott för 25 000 år sedan. Den ringformade bergsrygg som omger Vesuvius är resterna efter det utbrottet.

Vesuvius kägla till höger, Mount Sommas kollapsade kägla i bakgrunden.

Käglan har tydliga spår av vulkanisk aktivitet och rörelse med sprickor i bergssidan.

Sprickor i bergssidan, lavinskydd för att förhindra att berg- och jordmassor rasar ner på stigen.
Mätinstrument för övervakning av rörelser i berget.

Vi får guidning på toppen av en lokal guide som berättar om vulkanen och dess historia. Man tror att vulkanen var betydligt högre före explosionen och utbrottet år 79, och höjden har så klart förändrats efter varje utbrott sedan dess – totalt ett femtiotal varav det senaste var 1944.

Sen får vi vandra längs stigen i egen takt, fota och förundras.

Försök till foto ner i käglan. En stor del av innanmätet är fyllt av material från de många utbrotten de senaste tvåtusen åren (efter det stora år 79)
Mycket folk är det!
Foto av ett vykort som visar Vesuvius vulkankägla omgärdad av Mount Sommas.
Ut på tur, aldrig sur! Gäller även sight-seeing på vulkaner 🙂

Vi vandrar så småningom ner och blir hämtade av vår guide och chaufför på parkeringen, och vi åker till Pompeji en knapp mil därifrån. Vi äter lunch på en av de otaliga, stora turistrestaurangerna utanför där hundratals besökare äter lunch varje dag – och det är riktigt gott! Mina förutfattade åsikter om turistfällor får sig en knäpp. I och för sig kanske omgivningen och sällskapet påverkade en del 🙂

Ett litet basilikablad dekorerar en enkel Margarita. Den ser inte mycket ut för världen men är bland de godaste pizzor jag någonsin ätit.

Vi går in på Pompeji med en lokal guide som tar oss igenom en del av det enorma området – enligt Wikipedia är det runt 65 hektar (som jämförelse är Visby innerstad ungefär 80 hektar).

En av infarterna till Pompeji.

Slänger man ett öga till vänster när man går in ser man Vesuvius silhuett mot himlen. Tänk hur det såg ut om/då vulkanen var ännu högre före den stora explosionen…

Vesuvius i bakgrunden.

Pompeji har grävts ut i flera omgångar av arkeologer men tyvärr har det varit mycket varierande kvalitet på utgrävningar, restaurering, konservering och dokumentation. Sedan 1960 får man bara göra utgrävningar inom vissa områden. Underhåll och konservering av områden är också ett prioriterat område för att inte världsarvet ska förfalla.

Underhåll pågår. Vesuvius dominerar i bakgrunden.

När vi är där pågår en utställning med enorma skulpturer utplacerade, som faktiskt förhöjer känslan av domedag och antik civilisation som genomsyrar ruinstaden.

Turister. Skulpturer. Vesuvius.
Turist 🙂 Skulptur.

Pompeji är stort – och ännu mer finns under de moderna stadsdelarna utanför det utgrävda området – och vi vandrar omkring och tittar på badhus, amfiteatrar, privata villor och gemensamma faciliteter.

Vackert mönstrat golv i en villa.
Stensatt gata med övergångsställe (de upphöjda stenarna) och spår av många många kärror som passerat (de nedsänkta hjulspåren).
Japp, där är den igen – Vesuvius.

Efter några timmar strosande i Pompeji och överfulla med intryck är det dags att hoppa in i minibussen igen och åka tillbaka över Lattaribergen till Maiori och vårt hotell.

/Anna, 18 maj 2016


Läs mer om vår resa med Prima Travel till Sorrentohalvön

  • Maiori – Pucara, 10 km genom grönska, regn och dimma längs ”Myrstigen” i Maioridalens berg.
  • Atrani – Ravello – Maiori, 14 km upp och ner på gamla stenlagda stigar och trappor, lite sightseeing och kultur natur i massor.
  • Pogerola – Amalfi, 10 km i ”Järnverksdalen” i grönskande, frodig natur och naturreservat, med fantastiska vyer och (givetvis) trappor.
  • Vesuvius & Pompeji, två spännande platser ur historien och verkligheten.
  • Capri, 9 km i modern och antik historia med härliga utsikter
  • Sentiero Degli Dei, 10 km längs Gudarnas väg och sen en bit längs vägar och stigar för vanliga dödliga… 🙂

Följ Vardagstur på Instagram!

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén