Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

La Palma: Ruta de los Volcanes

  • Längd ca 17,5 km
  • Tidsåtgång ca 6,5 timmar inkl picknicklunch och foto

Veckans andra tur tar oss upp ovanför molnen till det eviga solskenet då vi ska ta oss an Ruta de los Volcanes genom Cumbre Vieja Natural Park, ett naturreservat som omfattar ett stort vulkaniskt aktivt område på södra La Palma. Det var ett riktigt rejält utbrott här 1949, och det senaste större utbrottet var 1971.

Svedda stammar med nytt liv.

Vi får skjuts upp till Refugio del Pilar på sisådär 1500 meters höjd över havet, i den norra delen av naturreservatet. Leden går söderut, inledningsvis genom stora barrskogar som brandhärjades vid den stora skogsbranden förra året (2016). Snart är det dock dags att lämna den behagliga skuggan och ge oss ut bland vulkanerna.

5,3 km avklarade, 12,3 kvar att gå.

Det är en del barrväxter här och där, men mestadels är det torrt och dammigt och stenigt – som man tänker sig landskapet på en annan planet.Det finns kratrar, käglor och inrasade områden vart man än ser.

Lederna som ljusare streck över den svarta vulkaniska stenen.
Skrovliga, porösa stenar och torrt, torrt, torrt. Ändå grönskar det!
Ut på tur, aldrig sur!

Mitt pålitliga paraply fungerar utmärkt här i detta skugglösa land och jag får många frågor om var jag köpt det. Det är ett vandringsparaply från Euroschirm och det har klarat en hel del omild behandling i både vått och torrt. Fungerar säkert hyfsat med ett vanligt paraply från din favoritaffär.

Portabel skugga.

Vi passerar högsta punkten på nästan tvåtusen meter över havet, sen är det nerför hela vägen till ledens slut. När vi kommit ned en bit stannar vi vid en liten dunge av barrträd för att äta upp vår medhavda matsäck och vila ett tag i skuggan.

Nedåt.
Nedåt.
Nedåt mot Los Canarios.

Även i Los Canarios avslutar vi med en kall dryck på den lokala puben innan det är dags för färd mot hotellet igen.

/Anna, 2 april 2017


Ruta de los Volcanes. Bild från Garmin, karta från Google.
Höjdkurvan. Totalt 673 m upp, 1409 m ner.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén