Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

La Palma, Puntallana – San Bartolomé

  • Längd ca 10 km
  • Tidsåtgång ca 5,5 timmar inkl picknicklunch och foto

Veckans första tur börjar med skjuts till byn Puntallana på öns nordöstra sida, cirka 400 meter över havet. Därifrån går vi sakta neråt genom odlingslandskapet.

Låga moln skyddar vinterbleka nordbor från solljus.

Det är varmt och fuktigt och det kommer något stänk då och då. Värmen och och regnen gör också att ön är grön och frodig här under molnen, med en massa olika växter. En del har vi som krukväxter hemma i Sverige, men här växer de vilt och blir enorma.

Purpurvinda.
Suddig papegojblomma (Strelitzia reginae).

Vi snirklar oss framåt och kommer så småningom ut till kusten, sisådär 150 meter över havet. Atlanten piskar på med enorma vågorna som slår in.

Vulkanö. Vågor. Utsikt söderut.

Vi tar oss neråt i en ravin och flodfåra, vi ska ta oss ner till stranden och ut till kusten på riktigt. När det är regnperiod är dessa fåror fyllda med forsande vatten, men nu är det relativt torrt och vi kan ta oss torrskodda till havet.

Jättegrytor i flodfårans botten.

Vid havet tar vi en paus på den svarta vulkanstensstranden och äter vår medhavda matsäck. Sedan går vi upp i flodfåran igen och fortsätter upp på andra sidan ravinen.

Uppåt!
Eftersläntraren.

Vi har lämnat odlingslandskapet och utsikten är enormt fascinerande med raviner kors och tvärs.

”Bara” 400 möh och ändå nästan uppe i molnen idag.

Vi korsar en platå och kommer ut till havet ännu en gång, nu på runt 200 meters höjd. Vi fortsätter uppåt och uppåt igen tills vi framme i byn San Bartolomé där en kall dryck väntar på den lokala puben, och därefter skjuts tillbaka till hotellet.

/Anna, 1 april 2017


Puntallana – San Bartolomé. Bild från Garmin, karta från Google.
Höjdmetrar., 562 m upp och 570 m ner.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén