Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Dagghagen, Barläst & Hideviken

Regnmolnen hängde tunga i skyn då vi tog oss till Dagghagens naturreservat nordost om Slite. En enklare toalett och fikabord och bänkar finns i direkt anslutning till parkeringen. Det finns två kortare, markerade promenadslingor genom reservatet. Vi följer den ena slingan sydväst genom reservatets änge, översållat av gullvivor.

En äng av gullvivor breder ut sig.

I sydkanten avviker vi från den markerade stigen och går söderut över hagen. Vi tar oss över stängslet till en grusväg som vi följer västerut.

Grusvägen är en del av den gotländska pilgrimsleden från S:t Olofs holme till Visby.

Vi kommer in i bebyggt område och tar avtagsvägen söderut som blir en skogsväg som blir en stig och som vi följer hela vägen ner till Barläst, en gammal hamn och kalkugn. Här finns fina fikaplatser, och vi trotsar de tunga skyarna och sätter oss ner en kort stund.

Pollare i Barläst, Slite i fonden.

Det går en stig söderut i skogskanten och trots duggregnet som kommer och går är det torrt i markerna. Vi vågar oss på den, men det finns en grusväg som går sydost från Barläst som alternativ om stigen är översvämmad.

Stigen, ser lerigt ut men var relativt torrt

Flera av enarna har någon form av lysande orange påväxt. Svamp? Det visar sig vara hagtornsrost.

Helt naturligt!

Stigen är smal och slingrar sig längs strandkanten, men strax innan vi kommer fram till vägen ut mot Asunden tappar vi bort den och får ta oss ut i bushen. Vi korsar en torrlagd sandyta, men vi är uppenbarligen inte de första besökarna här.

Trace fossils? Skoavtryck till höger for scale.

Vi ska inte ut på Asunden utan svänger norrut och följer skogsvägen till en fyrvägskorsning där vi tar av mot höger och följer den gamla skogsvägen längs kusten.

Många väderblekta drakskelett längs vägen.

Vägen leder fram till Hidevikens naturreservat där vi stannar för ännu en kort paus. Det finns en grillplats, ved i en box och ett stort svängt bord med tillhörande bänkar, och en härlig utsikt över havet.

Fika!

Vi går upp på raukfältet för att få ännu bättre utsikt och fascineras av de märkliga formationerna.

Påskön? Nej Hidevikens raukfält.

Norr om fältet tar vi grusvägen västerut, och strax efter kraftledningen går en stig norrut in i skogen. Vi följer den, går nedanför en låg klint ganska länge och sedan upp på den och vidare nordväst på grusvägen tills vi kommer till sydöstra hörnet av Dagghagen.

In här!

Stigen går norrut in i reservatet, och här är det mycket lerigt emellanåt. En knapp kilometer senare är vi framme vi parkeringen, och vi avslutar med en tredje sittpaus (med fika! :)) innan vi beger oss hemåt igen.

Anna, 29 april 2020


Om vår tur

10,5 km vandring längs stigar & skogsvägar. En sträcka längs stiglös mark, alternativ är grusvägen från Barläst. Fikabord, grillplatser längs vägen. Torrdass (sommar) vid Barläst, året runt vid Dagghagen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén