Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Sigsarve – Sigges kurru

Dagens tur från Sigsarve till Sigges kurru och tillbaka följer en del av Klintkustleden. Denna del av leden går genom Hall-Hangvars naturreservat, och här får man tälta om man vill. Dock ej göra upp öppen eld, men det finns några färdiga grillplatser längs turen och man får använda fältkök.

Sigsarve är en fin klapperstensstrand med en parkering strax ovanför, avfarten från väg 149 är utmärkt med en svartvit skylt ”Sigsarve”.

Ledmarkör vid parkeringen vid Sigsarve.

Leden är markerad med orange markörer. Man har varit något sparsam med ledmarkörerna och det är emellanåt rätt långt mellan dem, men det gör inte så mycket då det inte finns många andra vägar att välja på och leden går i princip rakt norrut längs kusten.

Norrut från Sigsarve

Leden går mestadels flackt men rör sig mellan strand och upp på klinten, och det är en del ganska branta stigningar som kan vara lite knepiga om det är blött i markerna. På vissa ställen finns det rep som man kan hålla sig i för upp- och nedstigning.

Det finns många vanliga och ovanliga blommor och andra växter att se på. Tips: Använd Google Lens eller liknande app för hjälp att identifiera vad du hittar.

Leden fortsätter till Häftings fiskeläge, där man kan hitta bra sittplatser för fika och vila innan uppstigningen till Häftingsklint. Missa inte resterna av den fornborg som en gång fanns där.

Utsikt norrut mot Häftings fiskeläge.

Hela leden bjuder på sköna vyer med havet på ena sidan och karg, vindpinad natur på andra.

Döda träd eller skelett från drakormar?

Sigges kurru är en mycket enkel och mycket liten raststuga bredvid stranden, här finns också en rejäl grillplats. Vill man inte sitta i skuggan bland träden och fika tar man sig enkelt ner till stranden och hittar en lämplig sten eller stock att sitta på.

Sigges kurru.

Klinkustleden fortsätter norrut men då vår bil stod på Sigsarves parkering och väntade valde vi att vända här och gå tillbaka samma väg.

Storslagen, egenartad natur.
Utsikt söderut mot Sigsarve strand.

Vi gick precis samma väg tillbaka då vi inte hittade någon vettig alternativ rutt genom skogen på kartan, och det verkade knepigt att gå tillbaka längs klapperstensstranden, var osäkra på om man verkligen kom fram utan att bli riktigt blöt om fötterna. Får bli nästa äventyr!

Anna, 30 april 2020


Om vår tur

12 km vandring fram & tillbaka längs Klintkustleden (6 km enkel väg). Fikabord & grillplatser. Obs! Ingen mobiltäckning på vissa delar av leden.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén