Vardagstur

Vandring på Gotland & i Sverige

Roma kloster t/r Hesselby

Denna vardagstur börjar vid Roma Kungsgård i Romakloster. Sommartid finns här teater och restaurang. Leden vi följer är en av Svenska kyrkans pilgrimsleder på Gotland som i stora delar går längs Gotlandstågets museijärnväg mellan Roma och Dalhem/Hesselby.

Vildtulpaner.

Vi parkerar vid kungsgården och lyckas lokalisera ledens startpunkt i sydvästra hörnet, där en allé leder söderut. Vackra gula vildtulpaner lyser som små solar i fjolårsriset.

Roma Kungsgårds station

Vi följer allén sydost till Roma Kungsgårds station och svänger sedan upp mot nordost.

Raaaaakt fram!

Leden följer banvallen rakt fram i ett par kilometer. Inga bänkar, ingen skugga, solen gassar och det börjar bli småsvettigt.

Pytteliten station/väntsal.

Vid Kambshagtorp korsar vi järnvägen och följer den på andra sidan, en inte lika spikrak skogsväg som leder oss fram till Tule station, där vi hittar en bänk och slår oss ner för en kort paus och passar på att beundra den tidiga blomprakten i gräset.

Röd gullviva!

Vi går vidare och finner ett stickspår med några riktigt gamla vagnar.

Väl använda.

Leden slingrar sig längs järnvägen, flack och lättgången förutom någon kilometer där den mest består av sand, som sedan övergår i en skogsstig som följer Dalhemsån fram till Eken.

Tittut!

Efter Eken är det knappt en kilometer kvar till Hesselby station och järnvägens ändhållplats.

Sommartid kan man ta tåget tillbaka, men så här års går inget tåg utan vi får vackert gå tillbaka samma väg vi kom. Men först passar vi på att njuta av vår medhavda fika!

Anna, 26 april 2020.


Om vår tur

14 km vandring fram och tillbaka längs järnvägen. Markerad led (pilgrimsled). Bänkar & fikabord på några ställen.

Vardagstur Gotland - länk till hela turkartan

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Vardagstur

Tema av Anders Norén